REKLAMA

Szaszłyki z piekarnika

Ten prosty przepis na szaszłyki z piekarnika jest idealny na szybki obiad lub kolację. Zawiera mięso, warzywa i aromatyczne przyprawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g kawałków mięsa (np z kurczaka, polędwicy wołowej) Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 8 pieczarek Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej bazylii Dodano do
  • 1 łyżeczka Papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka soli Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotujemy sos z oliwy, bazylii, czosnki, soli i pieprzu. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania konsystencji sosu.

2. Krok

Mięso kroimy na małe kawałki, cebulę, paprykę oraz pieczarki kroimy na podobnych rozmiarów kawałki.

3. Krok

Do miski wrzucamy kawałki mięsa i zalewamy je przygotowanym wcześniej wywarem. Dokładnie mieszamy, by każdy kawałek został pokryty sosem. Odstawiamy na 10 minut.

4. Krok

W międzyczasie namaczamy kawałki patyczka w wodzie.

5. Krok

Na każdym patyku nabijam naprzemiennie kawałki papryki, cebuli oraz pieczarek.

6. Krok

Ustawiamy szaszłyki na blasze do piec, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

7. Krok

7.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut

8. Krok

Podajemy na ciepło z ulubionym dodatkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy