REKLAMA

Źródło: MrGajowy3 for Pixabay

Szybka szarlotka z blachy

"Szybka szarlotka na blaszce" zawsze była ulubionym ciastem w mojej rodzinie. W weekendy i święta przepis ten był zawsze godną alternatywą dla tradycyjnego ciasta z kremem. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, pachnie jabłkami i cynamonem i smakuje po prostu niebiańsko. Ten przepis jest idealny, jeśli spodziewasz się gości i masz mało czasu na przygotowanie. Masę biszkoptową miesza się ze świeżymi jabłkami i piecze w piekarniku na blasze.

REKLAMA

Składniki

porcje
14
  • 1 kg jabłko Dodano do
  • 3 jajka Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 Pakiet cukier waniliowy Dodano do
  • 120 g Mąka Dodano do
  • 12 Pakiet proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżeczka Cynamon Dodano do
  • Cukier puder do posypania Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Aby ponownie upiec szarlotkę z blachy, rozgrzej piekarnik do 180 stopni (grzanie góra/dół). W międzyczasie obierz jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki. Jest to część, którą moje dzieci zawsze uwielbiają. Możesz wybrać dowolną odmianę, ale w tym przepisie lubię używać Boskoop, ponieważ mają słodko-kwaśny smak i są ładne i soczyste.

2. Krok

W dużej misce ubij jajka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na pianę. Zajmie to około 2-3 minut. Tutaj zalecam użycie miksera ręcznego, aby upewnić się, że wszystko jest dobrze wymieszane.

3. Krok

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do masy jajeczno-cukrowej i delikatnie wymieszaj. Należy uważać, aby nie przesadzić z mieszaniem, aby zachować przewiewność mieszanki, co przyczynia się do puszystości ciasta.

4. Krok

Teraz dodaj cynamon i plasterki jabłka i delikatnie wymieszaj, aż wszystkie plasterki jabłka będą dobrze pokryte ciastem.

5. Krok

Następnie rozprowadź masę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 30 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe, a jabłka miękkie. Czasami wbijam wykałaczkę w środek ciasta, aby sprawdzić, czy jest gotowe. Jeśli nic nie przyklei się do wykałaczki, ciasto jest gotowe.

6. Krok

Przed podaniem szarlotkę należy lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem. Szarlotka smakuje cudownie świeżo i wciąż jest lekko ciepła.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1015 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy