REKLAMA

Źródło: margouillatphotos from Getty Images

Tarte Tatin

Tarte Tatin to, jak na mój gust, jedna z najsmaczniejszych szarlotek. Przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim zarówno początkujący, jak i doświadczony kucharz.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 6 szt duże jabłka Dodano do
  • 150 g Cukier Dodano do
  • 125 g Masło Dodano do
  • 300 g Ciasto francuskie Dodano do
  • Szczypta cynamonu Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 180 stopni. Zawsze biorę garnek, który może być jednocześnie w piekarniku i na kuchence i roztapiam w nim masło z cukrem. Po chwili karmel zaczyna się formować i wtedy dodaję obrane jabłka pokrojone na ćwiartki. Nie zapomnij posmarować ćwiartek jabłek sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały. Jabłka nie mogą być małe, aby po upieczeniu utworzyły wystarczająco grubą warstwę.

2. Krok

Następnie kładę rozwałkowane ciasto francuskie na karmelizowanych jabłkach. Dociskam brzegi ciasta do warstwy jabłek i wkładam do piekarnika. Piekę ciasto przez około 20 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru.

3. Krok

Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmuję je z piekarnika i pozwalam mu chwilę ostygnąć. Następnie przekładam je na talerz i gotowe. Tarte Tatin nie tylko świetnie wygląda, ale też świetnie smakuje. Ciasto jest chrupiące, a nadzienie jabłkowe pięknie słodkie

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy