Torpeda
Torpeda czyli devolaj inaczej czyli z mięsem mielonym , gotowaną piersią z kury i serkiem tostowym .
Składniki
- 11⁄2 kg mięsa mielonego z szynki
- 1 ugotowana pierś z kurczaka
- 10 plasterków serka tostowego topiony w plastrach
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- przyprawy vegeta
- pieprz biały
- przyprawa do mięsa knorr
- bułka tarta
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso przekładamy do miski dodajemy jajka , bułkę tarta , sól , gałkę muszkatołowa , przyprawy . Dokładnie wyrabiamy .
Z mięsa robimy tak zwane pulpety ( każdy po około 300 g ) . Każdego klopsa rozpłaszczamy na stole na niego układamy 2 plasterki serka i kawałek ugotowanej piersi z kurczaka . Zawijamy delikatnie w rulon i formujemy walc ( uwaga bo w naszej torpedzie nie może być dziur ) .
Torpedę obtaczamy w bułce tartej i zawijamy w folie spożywcza i wkładamy na chwilę do lodówki by mięso się związało i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju na małym ogniu na złoty kolor .
Następnie nasza torpedę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 170° C .