REKLAMA

Źródło: Youtube

Tradycyjne śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie to tradycyjne danie kuchni polskiej, które jest bardzo popularne na wigilijnym stole, ale również podawane jest na innych okazjach. Oto przepis na śledzie w śmietanie:

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g śledzi solonych Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 200 g kwaśnej śmietany Dodano do
  • 2 łyżki majonezu Dodano do
  • 2 łyżki octu Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • listków kilka laurowych i ziaren jałowca do marynowania Dodano do
  • kilka koperków do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

1. Śledzie opłucz w zimnej wodzie, pozbaw głów, ogonków i ości. Pokrój w mniejsze kawałki.

2. Krok

2. Do miski włóż śledzie, listki laurowe i ziarna jałowca. Zalej całość wodą i zostaw na około 1 godzinę.

3. Krok

3. Cebule pokrój w cienkie piórka.

4. Krok

4. W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę, majonez, ocet, cukier, sól i pieprz do smaku.

5. Krok

5. Śledzie odcedź z wody i wymieszaj z cebulą.

6. Krok

6. Wsyp śledzie i cebulę do miski z sosem śmietanowym i dokładnie wymieszaj.

7. Krok

7. Śledzie w śmietanie przełóż do naczynia, przykryj i schłodź w lodówce na około 1-2 godziny.

8. Krok

8. Przed podaniem śledzie udekoruj koperkiem.

9. Krok

Śledzie w śmietanie wystarczą na około 4-6 porcji, w zależności od ilości podawanych dodatków.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy