:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/qug2h0PPGFUPoFNuiSBX/eb93dbb07e065339a60d3456d3f357.png)
Warstwowa sałatka gyros
Sałatka gyros inspirowana smakiem tradycyjnego greckiego dania - gyrosa. W sałatce znajdziesz warstwy soczystego mięsa, chrupiącego warzywa oraz aromatyczny sos tzatziki.
Składniki
- 400 g mięsa z kurczaka (np. piersi z kurczaka)
- 1 cebula
- 1 Papryka czerwona
- 1 ogórek
- 4 pomidory
- Mix sałat (np. sałata lodowa, rukola pomidor cherry)
- 200 g sera feta, pokrojonego na kostkę
- 4 tortille
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj sos tzatzyki jogurt grecki, starty ogórek, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i posiekaną miętę (jeśli używasz). Odstaw sos do lodówki na około 15-20 minut, aby smaki się połączyły.
Następnie, pokrój kurczaka na cienkie paski i smaż na patelni z odrobiną oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Gdy mięso jest gotowe, zdejmij je z patelni.
Warstwuj składniki sałatki na dużej talerzu lub w misce. Na spód połóż tortillę, a następnie dodaj mieszankę sałat, plastry cebuli, papryki, ogórka i pomidora. Posyp serem feta. Powtórz warstwy, a na samym wierzchu umieść obsmażonego kurczaka.
Polej sałatkę sosem tzatziki lub podaj go osobno. Możesz również podać tortille do sałatki.