REKLAMA

Źródło: Canva

Wielkanocne buraczki z chrzanem

Tradycyjne wielkanocne buraczki z chrzanem. Buraki nadają się do potraw wielkanocnych, ponieważ wspomagają trawienie i są pełne walorów zdrowotnych.

REKLAMA

Składniki

porcje
9

Surowce

  • 16 ks burak Dodano do
  • chrzan Dodano do

Infuzja

  • 500 ml woda Dodano do
  • 12 łyżeczki kminek Dodano do
  • 6 łyżki sok z cytryny Dodano do
  • 4 łyżki cukier kryształ Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
  • cały czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Buraki gotować przez około 45 minut, w zależności od ich wielkości.

2. Krok

Przygotuj wywar gotując wodę i dodając do niej sól, kminek, cukier i czarny pieprz. Tak przygotowaną zalewę gotować przez 10 minut.

3. Krok

Ugotowane buraki obrać i grubo zetrzeć na tarce. Dodać zalewę i sok z cytryny.

4. Krok

Na koniec doprawić buraki startym chrzanem. Należy jednak dodać go tylko odrobinę, ponieważ jest dość aromatyczny.

5. Krok

Wielkanocne buraki i chrzan pozostawić w lodówce, aby smaki się połączyły.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy