REKLAMA

Wielkanocne ciasto świąteczne przepis

Przepis na świąteczne ciasto wielkanocne z rodzynkami

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 175 ml mleko Dodano do
  • 100 g Kryształek cukru Dodano do
  • 1 kostka drożdży Dodano do
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • sól Dodano do
  • 1 łyżeczka skórka cytrynowa Dodano do
  • 1 Łyżka Rum Dodano do
  • Suszone rodzynki Dodano do
  • 125 g masło Dodano do
  • żółtko Dodano do
  • jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Z cukru, przesianej mąki, soli, skórki z cytryny, rumu, roztopionego masła, rodzynek, 1 całego jajka i jednego żółtka oraz zakwasu przygotować ciasto. Wyrobimy ciasto i pozostawimy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2. Krok

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie połowy (2 bochenki).

3. Krok

Z każdego ciasta zrób sześć pasm o długości 30 cm i zaplataj: 3 pasma po prawej i 3 po lewej stronie, połącz końce. Zawsze zaczynaj od zewnętrznych pasm. Złap prawą ręką pasmo po prawej stronie, lewą ręką pasmo po lewej stronie. Skrzyżuj ręce i umieść pasma w środku, splataj i splataj i znów połącz końce.

4. Krok

Świąteczne ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

5. Krok

Piec 40-45 min, w temperaturze 160 stopni.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy