REKLAMA

Wielkanocne ciasto świąteczne przepis

Przepis na świąteczne ciasto wielkanocne z rodzynkami

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 175 ml mleko Dodano do
  • 100 g Kryształek cukru Dodano do
  • 1 kostka drożdży Dodano do
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • sól Dodano do
  • 1 łyżeczka skórka cytrynowa Dodano do
  • 1 Łyżka Rum Dodano do
  • Suszone rodzynki Dodano do
  • 125 g masło Dodano do
  • żółtko Dodano do
  • jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Z cukru, przesianej mąki, soli, skórki z cytryny, rumu, roztopionego masła, rodzynek, 1 całego jajka i jednego żółtka oraz zakwasu przygotować ciasto. Wyrobimy ciasto i pozostawimy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2. Krok

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie połowy (2 bochenki).

3. Krok

Z każdego ciasta zrób sześć pasm o długości 30 cm i zaplataj: 3 pasma po prawej i 3 po lewej stronie, połącz końce. Zawsze zaczynaj od zewnętrznych pasm. Złap prawą ręką pasmo po prawej stronie, lewą ręką pasmo po lewej stronie. Skrzyżuj ręce i umieść pasma w środku, splataj i splataj i znów połącz końce.

4. Krok

Świąteczne ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

5. Krok

Piec 40-45 min, w temperaturze 160 stopni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy