REKLAMA

Wielkanocne ciasto świąteczne przepis

Przepis na świąteczne ciasto wielkanocne z rodzynkami

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 175 ml mleko Dodano do
  • 100 g Kryształek cukru Dodano do
  • 1 kostka drożdży Dodano do
  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • sól Dodano do
  • 1 łyżeczka skórka cytrynowa Dodano do
  • 1 Łyżka Rum Dodano do
  • Suszone rodzynki Dodano do
  • 125 g masło Dodano do
  • żółtko Dodano do
  • jajko Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Z cukru, przesianej mąki, soli, skórki z cytryny, rumu, roztopionego masła, rodzynek, 1 całego jajka i jednego żółtka oraz zakwasu przygotować ciasto. Wyrobimy ciasto i pozostawimy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2. Krok

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie połowy (2 bochenki).

3. Krok

Z każdego ciasta zrób sześć pasm o długości 30 cm i zaplataj: 3 pasma po prawej i 3 po lewej stronie, połącz końce. Zawsze zaczynaj od zewnętrznych pasm. Złap prawą ręką pasmo po prawej stronie, lewą ręką pasmo po lewej stronie. Skrzyżuj ręce i umieść pasma w środku, splataj i splataj i znów połącz końce.

4. Krok

Świąteczne ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

5. Krok

Piec 40-45 min, w temperaturze 160 stopni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy