REKLAMA

Źródło: margouillatphotos from Getty Images

Włoski jabłkowy tort

Smaczny i lekki włoski tort pełen jabłek, cynamonu i cukru. Ten przepis jest idealny na każdą okazję.

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Składniki

  • 250 g mąka zwykła specjalna Dodano do
  • 125 g masło Dodano do
  • 1 szt duże jajko Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia Dodano do

Wypełnienie

  • 1 kg jabłka Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 2 łyżeczki Cynamon Dodano do
  • 150 g cukier Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto. Mąkę, masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj do gładkości i odłóż do lodówki.

2. Krok

Przygotuj farsz. Na masle podsmaż pokrojone jabłka, dodaj cynamon i cukier i pozostaw do ostygnięcia.

3. Krok

Ciasto wałkuj często i umieść w natłuszczonym foremku. Na ciasto nałóż nadzienie jabłkowe.

4. Krok

Piecz w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 minut, aż ciasto będzie ładnie złotobrązowe. Przed podaniem pozwól ciastu całkowicie ostygnąć.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy