REKLAMA

Źródło: Canva

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany to naturalny probiotyk, który jest łatwy do przygotowania i ma wiele zdrowotnych korzyści. Może być też używany jako baza do zupy buraczkowej.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 kg buraków Dodano do
  • 4 litry wody Dodano do
  • 2 łyżki sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Buraki umyj i obierz, pokrój na małe kawałki.

2. Krok

Włóż buraki do dużego garnka, zalej wodą i dodaj sól.

3. Krok

Gotuj na małym ogniu przez około 45 minut, aż buraki będą miękkie.

4. Krok

Odcedź wodę i przełóż buraki do słoika lub butelki.

5. Krok

Zakryj słoik lub butelkę czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 3 dni.

6. Krok

Kiedy zacznie się formować pianka na powierzchni, przelej zakwas do innego słoika lub butelki i przechowuj w lodówce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy