REKLAMA

Źródło: bhofack2 from Getty Images Pro

Zdrowe placki ziemniaczane

Zdrowa wersja tradycyjnych słowackich placków ziemniaczanych, przygotowana bez dodatku soli lub tłuszczu. Doskonałe dla osób, które monitorują swoją dietę.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg ziemniaki Dodano do
  • 100 g cebula Dodano do
  • 2 szt jajka Dodano do
  • 2 łyżka stołowa mąka razowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Zetrzyjcie ziemniaki i cebulę na drobno i włóżcie do dużej miski.

2. Krok

Dodaj jajka i mąkę, dobrze wymieszaj.

3. Krok

Dodaj mieszankę do mocno rozgrzanej patelni pokrytej powłoką nieprzywierającą za pomocą łyżki.

4. Krok

Usmaż placuszki z obu stron.

5. Krok

Podczas podawania możesz używać jogurtu lub niskotłuszczowej śmietany do smaku, a także dodać szczypiorek.

Podobne przepisy

Naleśniki Ruskie

Naleśniki ruskie to tradycyjne danie kuchni wschodnioeuropejskiej. Są to naleśniki nadziewane mieszanką ziemniaków, sera białego i cebuli. Idealne na obiad, kolację lub na drugie śniadanie.

Przepis na "czarną kapustę" (jarmuż) z ziemniakami w mundurkach

Łatwe w przygotowaniu i zdrowe danie, które jest szczególnie dobre w zimnych porach roku dzięki swoim obfitym smakom. Czarna kapusta jest bardzo podobna do jarmużu. Uwielbiam połączenie ziemistego smaku czarnej kapusty i prostego dodatku w postaci ziemniaków w mundurkach. Jest pyszna, pożywna, zdrowa i przede wszystkim łatwa do przygotowania na rodzinny obiad.

Ziemniaki gotowane w mundurkach ze szpinakiem i fetą

Proste i zdrowe danie, idealne na szybki obiad. Mieszanka świeżego szpinaku, sera feta i ciepłych ziemniaków jest po prostu niesamowita.

Przepis na ziemniaki Macaire

Ziemniaki Macaire to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ich nazwa pochodzi od Alexandre'a Macaire'a, pomysłowego kucharza z XIX wieku. To niezwykle aromatyczne danie ziemniaczane jest w rzeczywistości bardzo proste i wymaga tylko kilku składników. To moje ulubione danie, które przyrządzam z rodziną w weekendy, kiedy wszyscy możemy cieszyć się wspólnym posiłkiem. Przy odrobinie praktyki, będziesz mieć smaczny przepis na przystawkę w swoim repertuarze kulinarnym w mgnieniu oka!

Hiszpańska tortilla z ziemniaków

Hiszpańska tortilla z ziemniaków to tradycyjne danie z południowej Hiszpanii. Jest to proste, ale pożywne danie, które może być podawane jako główne danie lub przekąska.

Dyniowe rösti - Prosty przepis od Agaty

Dla mnie sezon dyniowy zawsze zaczyna się od przygotowania szybkiego i nieuniknionego dyniowego rösti. W tradycyjnej kuchni szwajcarskiej rösti często podaje się jako dodatek. Jednak dyniowe rösti można również jeść samodzielnie, na przykład z ulubionym serem topionym.

Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków to klasyczne danie w wielu kulturach. Są one wyjątkowo smaczne, dobrze pasują do wielu dodatków i są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które mogłyby się zmarnować. Te placki są idealne na śniadanie, obiad czy kolację.

Domowa mieszanka marchewkowa

To marchewkowe jumble jest absolutnie komfortowym jedzeniem i jednym z moich ulubionych dań, które lubię robić raz za razem. Jest nie tylko zdrowe i pyszne, ale także niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu - idealne na każdy dzień tygodnia!

Podobne przepisy

Naleśniki Ruskie

Naleśniki ruskie to tradycyjne danie kuchni wschodnioeuropejskiej. Są to naleśniki nadziewane mieszanką ziemniaków, sera białego i cebuli. Idealne na obiad, kolację lub na drugie śniadanie.

Przepis na "czarną kapustę" (jarmuż) z ziemniakami w mundurkach

Łatwe w przygotowaniu i zdrowe danie, które jest szczególnie dobre w zimnych porach roku dzięki swoim obfitym smakom. Czarna kapusta jest bardzo podobna do jarmużu. Uwielbiam połączenie ziemistego smaku czarnej kapusty i prostego dodatku w postaci ziemniaków w mundurkach. Jest pyszna, pożywna, zdrowa i przede wszystkim łatwa do przygotowania na rodzinny obiad.

Ziemniaki gotowane w mundurkach ze szpinakiem i fetą

Proste i zdrowe danie, idealne na szybki obiad. Mieszanka świeżego szpinaku, sera feta i ciepłych ziemniaków jest po prostu niesamowita.

Przepis na ziemniaki Macaire

Ziemniaki Macaire to dla mnie prawdziwe odkrycie. Ich nazwa pochodzi od Alexandre'a Macaire'a, pomysłowego kucharza z XIX wieku. To niezwykle aromatyczne danie ziemniaczane jest w rzeczywistości bardzo proste i wymaga tylko kilku składników. To moje ulubione danie, które przyrządzam z rodziną w weekendy, kiedy wszyscy możemy cieszyć się wspólnym posiłkiem. Przy odrobinie praktyki, będziesz mieć smaczny przepis na przystawkę w swoim repertuarze kulinarnym w mgnieniu oka!

Hiszpańska tortilla z ziemniaków

Hiszpańska tortilla z ziemniaków to tradycyjne danie z południowej Hiszpanii. Jest to proste, ale pożywne danie, które może być podawane jako główne danie lub przekąska.

Dyniowe rösti - Prosty przepis od Agaty

Dla mnie sezon dyniowy zawsze zaczyna się od przygotowania szybkiego i nieuniknionego dyniowego rösti. W tradycyjnej kuchni szwajcarskiej rösti często podaje się jako dodatek. Jednak dyniowe rösti można również jeść samodzielnie, na przykład z ulubionym serem topionym.

Placki z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków to klasyczne danie w wielu kulturach. Są one wyjątkowo smaczne, dobrze pasują do wielu dodatków i są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które mogłyby się zmarnować. Te placki są idealne na śniadanie, obiad czy kolację.

Domowa mieszanka marchewkowa

To marchewkowe jumble jest absolutnie komfortowym jedzeniem i jednym z moich ulubionych dań, które lubię robić raz za razem. Jest nie tylko zdrowe i pyszne, ale także niezwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu - idealne na każdy dzień tygodnia!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

346 przepisy

Dania mięsne

990 przepisy

Kolacja

1784 przepisy

Ciastka

325 przepisy

Mascarpone

120 przepisy

Śniadanie

392 przepisy

Obiad

1903 przepisy

Deser

1339 przepisy

Zupy i buliony

310 przepisy

Ciasta i desery

1210 przepisy