REKLAMA

Źródło: kab-vision for iStockPhotos

Zimowa zupa z kasztanów

Ta przepyszna zimowa zupa z kasztanów to idealna przystawka na Twoje następne wydarzenie. Jest łatwa do przygotowania, a jej kremowa konsystencja i ciepłe, orzechowe aromaty są świetne, aby rozpocząć kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Główne składniki

  • 200 g Kasztany (ugotowane wcześniej) Dodano do
  • 2 szalotki Dodano do
  • 2 Łyżka masło Dodano do
  • 800 ml bulion warzywny Dodano do
  • 200 ml Śmietana Dodano do
  • 50 ml Madera Dodano do

Przyprawy

  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 1 Szczypta pieprz Dodano do
  • 1 Szczypta gałka muszkatołowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

1. Na początku przygotuj cebulę i kasztany do zimowej zupy z kasztanów: Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Kasztany grubo siekaj.

2. Krok

2. Smażenie warzyw: Rozgrzej masło w dużym garnku i smaż szalotki, aż będą szkliste. Dodaj posiekane kasztany i smaż je przez kilka minut.

3. Krok

3. Gotowanie zupy: Wlej rosół warzywny do garnka i gotuj zupę przez 45 minut.

4. Krok

4. Zblenduj zupę: Zdejmij garnek z kuchenki i zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego, aż będzie gładka.

5. Krok

5. Przyprawianie i podawanie: Dodaj śmietankę, madeirę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do zupy z kasztanów. Pozwól zupie gotować się jeszcze kilka minut. Spróbuj zupy z kasztanów i dodaj więcej przypraw w razie potrzeby. Podawaj zupę na gorąco. Ukroń łyżką dodatkowej śmietanki.

Podobne przepisy

Zupa z cukinii i bazylii

Orzeźwiająca, zielona zupa doskonale podkreślająca smaki cukinii i bazylii. Idealna na smaczny obiad lub lekką kolację.

Kremowa zupa z brukselki

Cudownie kremowa zupa, która dzięki zastosowaniu brukselki nabiera wyjątkowego charakteru domowej kuchni.

Przepis na kremową zupę z topinamburu

Ten przepis jest jednym z moich ulubionych, szczególnie w chłodne zimowe miesiące. Zupa z topinamburu jest nie tylko zdrowa, ale także niezwykle smaczna. I jest tak szybka i łatwa w przygotowaniu! Topinambur to roślina uprawna, której lekko słodka bulwa jest wykorzystywana jako warzywo korzeniowe w celach odżywczych, podobnie jak yacon.

Wegetariańska zupa porowa, szybka i łatwa

Uwielbiam zupy w każdej postaci i często je przygotowuję. Jedną z moich ulubionych wariacji jest wegetariańska zupa porowa. Jest nie tylko zdrowa, ale też naprawdę smaczna i cudownie kremowa. W chłodne wieczory zapewnia odpowiednią ilość ciepła i przytulności. Często przygotowuję ten przepis dla mojej rodziny i przyjaciół i chciałabym się nim z wami podzielić.

Kremowa wegetariańska zupa ze słodkich ziemniaków

Bardzo polubiłam tę zupę. Po raz pierwszy spróbowałam jej w mroźny zimowy wieczór i od razu zachwycił mnie jej pikantny, a jednocześnie słodki smak. Rozgrzewa od środka i jest wyjątkowo pyszna. Przede wszystkim uwielbiam łatwość przygotowania i fakt, że zazwyczaj wszystkie składniki masz już w domu.

Zupa jajeczna, którą babcia robiła w 30 minut

Zupa jajeczna to jedna z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych zup, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, zdrowa i bogata w białko. Nauczyłam się tego przepisu od mojej babci i od tamtej pory robię ją niezliczoną ilość razy ku uciesze mojej rodziny. Głównymi składnikami są oczywiście jajka, a także delikatne przyprawy i pyszne warzywa.

Wegański gulasz z soczewicy

Ten rozgrzewający i pożywny wegański gulasz z soczewicy stał się absolutnym faworytem w naszej rodzinie! Jak większość zup i gulaszy, smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Ale nawet świeżo przygotowany sprawia, że serce każdego miłośnika zup bije szybciej.

Barszcz wegetariański Kuchnia rosyjska

Przygotowywałem i smakowałem barszcz w wielu odmianach, ale ta wegetariańska wersja wyróżnia się na tle innych. Jest pełna smaku i zaspokaja potrzebę na coś obfitego i sycącego bez konieczności sięgania po mięso. Ziemiste smaki warzyw doskonale współgrają ze słodko-kwaśnym smakiem buraków i pomidorów.

Podobne przepisy

Zupa z cukinii i bazylii

Orzeźwiająca, zielona zupa doskonale podkreślająca smaki cukinii i bazylii. Idealna na smaczny obiad lub lekką kolację.

Kremowa zupa z brukselki

Cudownie kremowa zupa, która dzięki zastosowaniu brukselki nabiera wyjątkowego charakteru domowej kuchni.

Przepis na kremową zupę z topinamburu

Ten przepis jest jednym z moich ulubionych, szczególnie w chłodne zimowe miesiące. Zupa z topinamburu jest nie tylko zdrowa, ale także niezwykle smaczna. I jest tak szybka i łatwa w przygotowaniu! Topinambur to roślina uprawna, której lekko słodka bulwa jest wykorzystywana jako warzywo korzeniowe w celach odżywczych, podobnie jak yacon.

Wegetariańska zupa porowa, szybka i łatwa

Uwielbiam zupy w każdej postaci i często je przygotowuję. Jedną z moich ulubionych wariacji jest wegetariańska zupa porowa. Jest nie tylko zdrowa, ale też naprawdę smaczna i cudownie kremowa. W chłodne wieczory zapewnia odpowiednią ilość ciepła i przytulności. Często przygotowuję ten przepis dla mojej rodziny i przyjaciół i chciałabym się nim z wami podzielić.

Kremowa wegetariańska zupa ze słodkich ziemniaków

Bardzo polubiłam tę zupę. Po raz pierwszy spróbowałam jej w mroźny zimowy wieczór i od razu zachwycił mnie jej pikantny, a jednocześnie słodki smak. Rozgrzewa od środka i jest wyjątkowo pyszna. Przede wszystkim uwielbiam łatwość przygotowania i fakt, że zazwyczaj wszystkie składniki masz już w domu.

Zupa jajeczna, którą babcia robiła w 30 minut

Zupa jajeczna to jedna z najprostszych, a jednocześnie najsmaczniejszych zup, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu, zdrowa i bogata w białko. Nauczyłam się tego przepisu od mojej babci i od tamtej pory robię ją niezliczoną ilość razy ku uciesze mojej rodziny. Głównymi składnikami są oczywiście jajka, a także delikatne przyprawy i pyszne warzywa.

Wegański gulasz z soczewicy

Ten rozgrzewający i pożywny wegański gulasz z soczewicy stał się absolutnym faworytem w naszej rodzinie! Jak większość zup i gulaszy, smakuje jeszcze lepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Ale nawet świeżo przygotowany sprawia, że serce każdego miłośnika zup bije szybciej.

Barszcz wegetariański Kuchnia rosyjska

Przygotowywałem i smakowałem barszcz w wielu odmianach, ale ta wegetariańska wersja wyróżnia się na tle innych. Jest pełna smaku i zaspokaja potrzebę na coś obfitego i sycącego bez konieczności sięgania po mięso. Ziemiste smaki warzyw doskonale współgrają ze słodko-kwaśnym smakiem buraków i pomidorów.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

346 przepisy

Dania mięsne

989 przepisy

Kolacja

1784 przepisy

Mascarpone

120 przepisy

Obiad

1902 przepisy

Śniadanie

392 przepisy

Deser

1339 przepisy

Zupy i buliony

310 przepisy

Ciastka

325 przepisy

Ciasta i desery

1210 przepisy