REKLAMA

Źródło: FB: Sielskie jedzenie - wesoła kuchnia

Zrazy wołowe

Zrazy wołowe to jeden z typowo polskich przepisów, który przywołuje na myśl smaki domowej kuchni. Sam często przyrządzam ten przepis, ponieważ jego przygotowanie nie jest trudne, a efekt końcowy zawsze powala na kolana. Serwuję go na specjalne okazje oraz kiedy pragnę zaskoczyć gości nietypowym daniem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 plastry wołowiny Dodano do
  • 4 ks ogórki konserwowe Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 4 plasterki boczku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 Łyżka oleju Dodano do
  • 2 Okulary bulionu Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Rozłóż plastry mięsa na desce do krojenia i delikatnie rozbij za pomocą tłuczka. Uważaj, aby nie rozerwać mięsa - to ważne, aby składniki nadzienia pozostały w środku podczas gotowania.

2. Krok

Równomiernie posól i popieprz plastry mięsa.

3. Krok

Pokrój ogórki konserwowe, cebulę i boczek na małe kawałki.

4. Krok

Rozłóż na każdym plastrze mięsa kawałki boczku, ogórka konserwowego i cebuli.

5. Krok

Zroluj plastry mięsa zawierając w nich składniki i zabezpiecz np. za pomocą wykałaczki lub nitki.

6. Krok

Na patelni, rozpuść masło z olejem. Dokładnie obsmaż zrazy ze wszystkich stron na średnim ogniu.

7. Krok

Gdy zrazy będą już obsmażone, przesuń je do garnka, dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.

8. Krok

Po tym czasie, zdejmij zrazy z garnka i zasyp mąką. Wymieszaj, aby stworzyć sos.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2168 przepisy

Zupy i buliony

348 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1125 przepisy

Śniadanie

477 przepisy

Kolacja

2032 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy