REKLAMA

Źródło: Canva

Zupa z botwinki

Idealna zupa pełna antyoksedantów.

REKLAMA
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Przepis można znaleźć w tym artykule

Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Składniki

porcje
6
  • 3 pęczki młodej botwinki małe Dodano do
  • 3 młode marchewki Dodano do
  • 4 młode ziemniaki Dodano do
  • 2 szkalnki śmietany Dodano do
  • 1 litr bulionu warzywnego Dodano do
  • mały pęczek koperku Dodano do
  • 2 łyżki masła klarowanego Dodano do
  • 3 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • łyżeczki pół soli Dodano do
  • łyżeczka płaska cukru Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Umyj botwinkę i koperek bardzo dokładnie w zimnej, bieżącej wodzie. Umyj też marchew oraz ziemniaki.

2. Krok

Na nagrzany olej wrzuć warzywa i podsmaż je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.

3. Krok

Porcję botwinki z buraczkami umieść w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką. Do garnka wlej też litr bulionu.

4. Krok

Dodaj do botwinki poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zabiel gęstą śmietaną.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy