REKLAMA

Źródło: Canva

Zupa z botwinki

Idealna zupa pełna antyoksedantów.

REKLAMA
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Przepis można znaleźć w tym artykule

Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów

Składniki

porcje
6
  • 3 pęczki młodej botwinki małe Dodano do
  • 3 młode marchewki Dodano do
  • 4 młode ziemniaki Dodano do
  • 2 szkalnki śmietany Dodano do
  • 1 litr bulionu warzywnego Dodano do
  • mały pęczek koperku Dodano do
  • 2 łyżki masła klarowanego Dodano do
  • 3 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • łyżeczki pół soli Dodano do
  • łyżeczka płaska cukru Dodano do
  • 14 łyżeczki pieprzu Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Umyj botwinkę i koperek bardzo dokładnie w zimnej, bieżącej wodzie. Umyj też marchew oraz ziemniaki.

2. Krok

Na nagrzany olej wrzuć warzywa i podsmaż je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.

3. Krok

Porcję botwinki z buraczkami umieść w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką. Do garnka wlej też litr bulionu.

4. Krok

Dodaj do botwinki poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zabiel gęstą śmietaną.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy