REKLAMA
Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Niektórzy znają to pod nazwą szczaw, inni jako szczawik. Ta zupa przypomina mi o moim dzieciństwie, tak przyrządzała ją moja mama. Za każdym razem, gdy ją gotuję, przypominam sobie o niej i trochę wracam do tamtych czasów :-)

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 3 garści Szczaw świeże liście Dodano do
  • 500 ml mleko Dodano do
  • 500 ml woda Dodano do
  • 100 ml krem do gotowania Dodano do
  • 3 łyżka stołowa mąka zwykła specjalna Dodano do
  • olej Dodano do
  • cukier Dodano do
  • ocet Dodano do
  • 4 szt jajko Dodano do
  • sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

W garnku robimy klasyczną zasmażkę z oleju i mąki. Dodajemy mleko, wodę i śmietankę do gotowania. Całość doprowadzamy do wrzenia.

2. Krok

Najpierw ubijemy jajka i zalejemy szpinak wrzącą wodą. To po to, aby te liście zmniejszyły swoją objętość.

3. Krok

Gdy zawartość garnka zaczęła już powoli wrzeć, dodajemy liście, solimy i gotujemy przez około 10-15 minut. Następnie doprawiamy cukrem, octem i jeśli potrzeba solimy. Na koniec dodajemy ubite jajka i gotujemy do końca. Jajka powinny pozostać dobrze widoczne w zupie.

4. Krok

Gotowy wywar podaje się tylko z chlebem, ale każdy może dodać dodatek według uznania :-) Smacznego.

Zupa szczawiowa - etap przygotowania 1
5. Krok

Moje kolejne przepisy można znaleźć również na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com i na Youtube

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy