REKLAMA

Źródło: Congerdesign von Pixabay

Bezglutenowa szarlotka - ten przepis na pewno się uda!

Ta bezglutenowa szarlotka to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Połączenie jabłek i słodkiego ciasta jest po prostu nie do odparcia. Przede wszystkim ciasto, które jest wyjątkowo lekkie dzięki zastosowaniu mąki bezglutenowej, zachwyci nie tylko osoby z celiakią!

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 500 g jabłko Dodano do
  • 200 g cukier Dodano do
  • 200 g masło Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 300 g Mąka bezglutenowa Dodano do
  • 1 Pakiet proszek do pieczenia Dodano do
  • 1 Szczypta sól Dodano do
  • 2 Łyżeczka Cynamon Dodano do
  • 1 cytryna Dodano do
REKLAMA

Procedura

105 min.
1. Krok

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie górne i dolne).

2. Krok

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki.

3. Krok

Moja rada: zawsze od razu wkładam plasterki jabłka do miski z odrobiną soku z cytryny, aby nie zbrązowiały.

4. Krok

Ubij masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać jajka po jednym na raz i dobrze ubić masę.

5. Krok

Wymieszaj mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia, solą, cynamonem i startą skórką z cytryny. Dodaj tę mieszankę do masy maślanej i zagnieć wszystko na gładkie ciasto.

6. Krok

Równomiernie rozprowadź ciasto w natłuszczonej formie. Mocno wciśnij plasterki jabłka w ciasto.

7. Krok

Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku przez około 1 godzinę. Pozostaw bezglutenowe ciasto jabłkowe do całkowitego ostygnięcia na kratce przed wyjęciem go z formy.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

332 przepisy

Dania mięsne

1025 przepisy

Śniadanie

409 przepisy

Obiad

1977 przepisy

Kolacja

1840 przepisy

Deser

1394 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1256 przepisy