REKLAMA

Źródło: Sinan Kocaslan from Getty Images Signature

Bezglutenowy chleb z mąki kukurydzianej

Bezglutenowy chleb kukurydziany to doskonały wybór dla osób z celiakią lub nadwrażliwością na gluten.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 500 g Mąka kukurydziana Dodano do
  • 1 łyżeczka Sole Dodano do
  • 1 łyżeczka Cukier Dodano do
  • 7 g Suszone drożdże Dodano do
  • 500 ml Letnia woda Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Dodano do
  • 2 łyżka stołowa Ocet winny lub jabłkowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Zacznij od wymieszania mąki kukurydzianej z solą i cukrem w misce.

2. Krok

W drugiej misce wymieszaj drożdże z letnią wodą, aby je aktywować.

3. Krok

Powoli dodawaj płynną mieszankę do suchej mieszanki i wymieszaj z oliwą z oliwek i octem.

4. Krok

Wymieszać ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ręcznikiem na około godzinę.

5. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyłóż blachę papierem do pieczenia.

6. Krok

Wymieszaj ciasto i przenieś je na blachę do pieczenia, wygładź i odstaw na kolejne 15 minut.

7. Krok

Piec chleb kukurydziany przez około 30 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy