REKLAMA

Źródło: -lvinst- from Getty Images

Bigos świąteczny

Święta w moim domu zawsze były pełne tradycji, a jedną z nich jest przygotowywanie bigosu na Święta Bożego Narodzenia. To danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów, stanowi doskonałe dopełnienie świątecznego stołu.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg kiszonej kapusty Dodano do
  • 1 szt małe główki białej kapusty Dodano do
  • 500 g mięsa Dodano do
  • 200 g kiełbasy Dodano do
  • 200 g suszonych śliwek Dodano do
  • 2 szt cebule Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina Dodano do
  • 2 szt liście laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

300 min.
1. Krok

Kapustę kiszoną dobrze wypłukaj, a następnie drobno posiekaj. W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebula zacznie się zeszklić, dodaj do niej mięso pokrojone w kostkę oraz pokrojoną kiełbasę. Smacznie, gdy kiełbasa jest lekko wędzona, dodaje to potrawie charakteru.

2. Krok

Kiedy mięso się zarumieni, dodaj do garnka kapustę kiszoną oraz posiekaną białą kapustę - jej dodatek sprawi, że bigos będzie mniej kwaśny, a zarazem bardziej soczysty i pełny smaku. Pokrojone suszone śliwki dodaj do garnka, one dodadzą bigosowi słodkawego akcentu. Wszystko razem mieszać, a następnie zalej winem i dodaj przyprawy - liść laurowy i ziele angielskie.

3. Krok

Bigos powoli dusić na małym ogniu, systematycznie mieszając. Pamiętaj, by pilnować, żeby nic nie przypaliło.

4. Krok

Duszenie powinno trwać około 3-4 godzin. W międzyczasie nie zapomnij doprawić go solą i pieprzem do smaku. Bigos jest daniem, które z dnia na dzień smakuje coraz lepiej - jest więc idealnym daniem na większe spotkanie, ponieważ możesz go przygotować dzień wcześniej.

Podobne przepisy

Schab ze Śliwką

Schab ze śliwką, jedno z moich ulubionych dań na niedzielny obiad. Przygotowywałem go niezliczoną ilość razy i za każdym razem wychodzi cudownie soczysty i aromatyczny.

Bigos z kapusty kiszonej

Tradycyjna, polska potrawa, która jest nieodłącznym elementem świąt i rodzinnych spotkań. To połączenie kiszonej kapusty z różnymi rodzajami mięsa i kiełbasy w jednym, wyjątkowo smacznym daniu.

Schab duszony w śmietanie

Prosta wieprzowina w sosie śmietanowym z kluskami.

"Alzackie Choucroute" - mięso z kiszoną kapustą

Jako osoba przekraczająca granicę niemiecko-francuską, często delektowałam się choucroute we Francji. Następnie zacząłem przygotowywać to pyszne tradycyjne danie z Alzacji w domu dla mojej rodziny i przyjaciół, aż udoskonaliłem przepis. Wspaniała mieszanka kwaśnej kapusty, pikantnych smaków i obfitej wieprzowiny jest po prostu nie do odparcia.

Wołowina na warzywach korzeniowych

Wołowina na warzywach korzeniowych to tradycyjny słowacki przepis, pełen smaku i witamin. Świetnie nadaje się na obiad lub kolację i jest idealny na każdą okazję.

Pierś z kurczaka z ryżem warzywnym

Szybki i łatwy przepis na kurczaka.

Duszone gęsie udka z piekarnika

Uwielbiam ten przepis na gęsie udka w piekarniku, szczególnie w zimnych porach roku. W tym przypadku gęsie udka są powoli i delikatnie pieczone w piekarniku, dzięki czemu są wyjątkowo delikatne i soczyste. Prawdziwa uczta dla podniebienia i zawsze główna atrakcja w moim menu.

Polędwiczki w sosie musztardowym

Smaczne mięso wieprzowe z musztardą.

Podobne przepisy

Schab ze Śliwką

Schab ze śliwką, jedno z moich ulubionych dań na niedzielny obiad. Przygotowywałem go niezliczoną ilość razy i za każdym razem wychodzi cudownie soczysty i aromatyczny.

Bigos z kapusty kiszonej

Tradycyjna, polska potrawa, która jest nieodłącznym elementem świąt i rodzinnych spotkań. To połączenie kiszonej kapusty z różnymi rodzajami mięsa i kiełbasy w jednym, wyjątkowo smacznym daniu.

Schab duszony w śmietanie

Prosta wieprzowina w sosie śmietanowym z kluskami.

"Alzackie Choucroute" - mięso z kiszoną kapustą

Jako osoba przekraczająca granicę niemiecko-francuską, często delektowałam się choucroute we Francji. Następnie zacząłem przygotowywać to pyszne tradycyjne danie z Alzacji w domu dla mojej rodziny i przyjaciół, aż udoskonaliłem przepis. Wspaniała mieszanka kwaśnej kapusty, pikantnych smaków i obfitej wieprzowiny jest po prostu nie do odparcia.

Wołowina na warzywach korzeniowych

Wołowina na warzywach korzeniowych to tradycyjny słowacki przepis, pełen smaku i witamin. Świetnie nadaje się na obiad lub kolację i jest idealny na każdą okazję.

Pierś z kurczaka z ryżem warzywnym

Szybki i łatwy przepis na kurczaka.

Duszone gęsie udka z piekarnika

Uwielbiam ten przepis na gęsie udka w piekarniku, szczególnie w zimnych porach roku. W tym przypadku gęsie udka są powoli i delikatnie pieczone w piekarniku, dzięki czemu są wyjątkowo delikatne i soczyste. Prawdziwa uczta dla podniebienia i zawsze główna atrakcja w moim menu.

Polędwiczki w sosie musztardowym

Smaczne mięso wieprzowe z musztardą.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1592 przepisy

Mascarpone

83 przepisy

Sałatki

248 przepisy

Śniadanie

269 przepisy

Zupy i buliony

263 przepisy

Ciasta i desery

927 przepisy

Dania mięsne

844 przepisy

Zimne posiłki

475 przepisy

Łosoś

53 przepisy

Deser

1038 przepisy