REKLAMA

Brzoskwiniowe love

Pyszne domowe ciasto do popołudniowej kawy . Lekko kakaowy biszkopt w połączeniu z masą budyniowo-galaretkową o smaku brzoskwini z bitą śmietaną . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/01/brzoskwiniowe-love.html

REKLAMA

Składniki

porcje
12

BISZKOPT

  • 4 jajka łyżki cukru Dodano do
  • 4 łyżki mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka kakao Dodano do
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

MASA BUDYNIOWO-GALARETKOWA

  • 2 budynie Dodano do
  • 1 galaretka brzoskwiniowa Dodano do
  • 1 galaretka pomarańczowa Dodano do
  • puszka brzoskwiń Dodano do
  • 300 ml wody Dodano do

BITA ŚMIETANA

  • 400 ml śmietany 30 Dodano do
  • 1 galaretka brzoskwiniowa Dodano do
  • 3 łyżki cukru pudru Dodano do

DODATKOWO

  • 100 g tartej czekolady mlecznej Dodano do
  • 4 łyżki pokruszonego biszkoptu można pominąć Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Biszkopt .: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą , jednolita masę i dodajemy sypkie produkty przesiane przez sito (mąka pszenną , kakao , proszek do pieczenia) . Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm użyłam rantu cukierniczego) , pieczemy 25 minut w 175° C-180° C . Upieczony biszkopt lekko zrzucamy na ziemię i wyciągamy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia . Możemy w tym momencie odciąć kawałek górnej części biszkoptu na posypkę lecz nie koniecznie) .

2. Krok

Masa budyniowo-galaredkowa .: Puszka brzoskwiń rozdzielamy na brzoskwinie i syrop . Brzoskwinie kroimy w drobną kosteczkę . A do syropu dolewamy wodę . Większą połowę syropu za gotujemy a w reszcie mieszamy budynie z cukrem i wlewamy do gotującego syropu . Gotujemy do momentu zgęstnienia budyniu następnie dodajemy sypkie galaretki i energicznie mieszamy by się równomiernie rozpuściła na sam koniec dajemy brzoskwinie , ponownie mieszamy . Masę przelewamy na zimny i upieczony biszkopt . Pozostawiamy na około 12 godzin do stężenia .

3. Krok

Bita śmietana .: Śmietanę 30% ubijamy z cukrem pudrem na sam koniec delikatnie wlewamy lekko stężała galaretkę i ponownie delikatnie mieszamy do połączeni się bitej śmietany z galaretka . Następnie przekładamy na stężałą masę budyniowo-galaredkową .

4. Krok

Gotowe ciasto posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem (jeśli chcemy) Jeśli posypujemy czekolada i pokruszonym biszkoptem to proporcje 50 gram czekolady potartej i 4 łyżki biszkoptu a jeśli tylko czekolada to 100 g potartej mlecznej .

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy