REKLAMA
Źródło: Pexels
Carbonara
Przepis na przepyszny i prosty w przygotowaniu makaron prosto z Włoch.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 400 g makaronu spaghetti
- 4 jajka
- 150 g startego parmezanu lub pecorino
- 1 cebula
- 200 g wędzonego boczku lub pancetta
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Gotuj makaron spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu.
2. Krok
W międzyczasie, pokrój cebulę, boczek na małe kawałki i podsmaż na patelni aż cebula zmięknie, a boczek zrobi się chrupiący.
3. Krok
W misce wymieszaj jajka ze startym parmezanem lub pecorino, solą i pieprzem.
4. Krok
Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź i przełóż do miski z jajeczną mieszanką.
5. Krok
Dodaj smażoną cebulę, boczek do miski z makaronem, jajkami i wymieszaj dokładnie.
6. Krok
Podawaj natychmiast, posypując jeszcze odrobiną startego parmezanu lub pecorino.