REKLAMA

Źródło: Pexels

Carbonara

Przepis na przepyszny i prosty w przygotowaniu makaron prosto z Włoch.

REKLAMA
Oto ranking 10 najlepszych dań na świecie

Przepis można znaleźć w tym artykule

Oto ranking 10 najlepszych dań na świecie

Składniki

porcje
2
  • 400 g makaronu spaghetti Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 150 g startego parmezanu lub pecorino Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 200 g wędzonego boczku lub pancetta Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Gotuj makaron spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu.

2. Krok

W międzyczasie, pokrój cebulę, boczek na małe kawałki i podsmaż na patelni aż cebula zmięknie, a boczek zrobi się chrupiący.

3. Krok

W misce wymieszaj jajka ze startym parmezanem lub pecorino, solą i pieprzem.

4. Krok

Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź i przełóż do miski z jajeczną mieszanką.

5. Krok

Dodaj smażoną cebulę, boczek do miski z makaronem, jajkami i wymieszaj dokładnie.

6. Krok

Podawaj natychmiast, posypując jeszcze odrobiną startego parmezanu lub pecorino.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy