REKLAMA

Źródło: Pexels

Chinkali

Chinkali to gruzińska potrawa, która składa się z ciasta drożdżowego z wypełnieniem mięsnym. Chinkali mogą być również pieczone lub smażone na patelni, zamiast gotowane.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • drobno posiekana Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • drobno posiekane Dodano do
  • 2 łyżki natki pietruszki Dodano do
  • drobno posiekanej Dodano do
  • 12 łyżeczki kuminu Dodano do
  • 14 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 kg mąki pszennej Dodano do
  • 12 szklanki ciepłej wody Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżki suchych drożdży Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 14 szklanki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mielone mięso, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kumin, cynamon, sól i pieprz.

2. Krok

W innej misce wymieszaj mąkę, ciepłą wodę, cukier i drożdże. Dodaj jajko i oliwę i wymieszaj aż ciasto będzie gładkie.

3. Krok

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

4. Krok

Po tym czasie ciasto podziel na 16 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła.

5. Krok

Na każdym kole ciasta połóż porcję nadzienia mięsnego i sklej brzegi ciasta, tworząc kształt pieroga.

6. Krok

Ugotuj chinkali w osolonej wodzie przez około 10 minut od wypłynięcia.

7. Krok

Podawaj chinkali z sosem czosnkowym lub jogurtem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy