REKLAMA

Źródło: Pexels

Chinkali

Chinkali to gruzińska potrawa, która składa się z ciasta drożdżowego z wypełnieniem mięsnym. Chinkali mogą być również pieczone lub smażone na patelni, zamiast gotowane.

REKLAMA

Składniki

porcje
30
  • 1 kg mielonego mięsa wołowego lub cielęcego Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • drobno posiekana Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • drobno posiekane Dodano do
  • 2 łyżki natki pietruszki Dodano do
  • drobno posiekanej Dodano do
  • 12 łyżeczki kuminu Dodano do
  • 14 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 1 kg mąki pszennej Dodano do
  • 12 szklanki ciepłej wody Dodano do
  • 2 łyżki cukru Dodano do
  • 2 łyżki suchych drożdży Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 14 szklanki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mielone mięso, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kumin, cynamon, sól i pieprz.

2. Krok

W innej misce wymieszaj mąkę, ciepłą wodę, cukier i drożdże. Dodaj jajko i oliwę i wymieszaj aż ciasto będzie gładkie.

3. Krok

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

4. Krok

Po tym czasie ciasto podziel na 16 części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt koła.

5. Krok

Na każdym kole ciasta połóż porcję nadzienia mięsnego i sklej brzegi ciasta, tworząc kształt pieroga.

6. Krok

Ugotuj chinkali w osolonej wodzie przez około 10 minut od wypłynięcia.

7. Krok

Podawaj chinkali z sosem czosnkowym lub jogurtem.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy