:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/89CaZveHFS0-fT9bi0me/7baf23ff7554c631c041210319dfb5.jpeg)
Źródło: FB: Najlepsze przepisy na OBIAD
Ciasto Ferrero Rocher
Składniki
- 270 g herbatników kakaowych
- 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym
- 250 ml słodkiej śmietanki
- 250 g serka mascarpone
- 100 g łuskanych orzechów laskowych
- 45 g wafelek o smaku orzechowym
- 1 Łyżka cukru pudru
- 2 łyżki likieru kawowego
- 1⁄2 tabliczki gorzkiej czekolady do posypania
- 1 Łyżka kakao
- dodatkowo pralinki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Postaw patelnię na gazie i dodaj orzechy laskowe. Prażyć je przez kilka minut i zdjąć z ognia.
Rozłóż orzechy na bawełnianej ściereczce, pozwól im ostygnąć, zawiń je w ściereczkę i potrzyj, aby skórka zeszła.
Posiekaj je drobno.
Otworzyć puszkę z konfiturą, włożyć ją do rondelka z wodą, postawić na gazie i podgrzać, aby konfitura nabrała bardziej płynnej konsystencji.
Wlej schłodzony budyń do miski i ubijaj, aż będzie sztywny.
Następnie dodawać po trochu mascarpone i ubijać razem.
Umieść 1/3 śmietany w mniejszej misce. Dodać łyżkę cukru pudru i wymieszać do połączenia.
Drobno pokruszyć wafelek i dodać do miski z pozostałym kremem. Dodać dwie łyżki kajmaku i dwie łyżki likieru.
Następnie dodać połowę posiekanych orzechów laskowych. Wszystko razem wymieszać.
Dno blachy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim herbatniki kakaowe.
Następnie rozsmarować na wierzchu krem z orzechów laskowych, dokładnie go rozprowadzić i przykryć kolejną warstwą herbatników.
Dodaj drugą połowę orzechów laskowych do pozostałego kajmaku. Dobrze wymieszaj i rozprowadź na herbatnikach.
Ułożyć ostatnią warstwę herbatników.
Rozłóż krem z cukru pudru na wierzchu ciasta i dokładnie rozprowadź.
Posypać Ferrero Rocher z kakao i startą gorzką czekoladą.
Pozostawić w lodówce do zastygnięcia.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/w65QknBYoI4Z5mciLKKZ/a0bfc8d2b4815f166cd9f2aaba1025.png)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/5SW3lbq67EQvenTrNubB/c60458bc67b4c9e548ecc533b58d6f.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/aX_pmhbO3OjKApaOmwfB/061c00de9a1539d666fe51820da0bd.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/J2i3ukSmwPP_JHpgp7hR/a8afa5ba6e163303e383fa2182300d.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/83YaeqrXf1_24Tp24Vkk/b33de9d3fd0376c740296ee3b35ccd.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/VdAMAg8VOkuvccMglqwx/90042a824d9dac6428381a485680a7.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/QbUD2GKbMT9g782Bwwo-/0b4c6021a8b7e3043caafaa9f8dd33.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/CERZeYR8m-PwJLoE-sOb/9c6a8f9f68d0a502ab4f14378a4a5e.png)












