REKLAMA

Źródło: Pexels

Ciasto kopiec kreta

Kopiec kreta to pyszne ciasto czekoladowe z kremem śmietanowym i bananami.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej Dodano do
  • 34 szklanki cukru Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 4 duże łyżki kakao Dodano do
  • 1 szklanka mleka Dodano do
  • 1 szklanka oleju Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 12 łyżeczki sody oczyszczanej Dodano do

Krem

  • 5 bananów Dodano do
  • 500 ml śmietany Dodano do
  • 4 łyżki cukru pudru Dodano do
  • 2 śmietan fixy Dodano do
  • kilka kropel soku z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Krok

Jajka ubić razem z cukrem na puszystą masę.

3. Krok

Do masy jajecznej dodać mąkę, olej i mleko.

4. Krok

Ciasto przelać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 160 St. C przez ok. 40 minut.

5. Krok

Ostudzone ciasto wyjąć z tortownicy, ściąć jego wierzch - ok. 2 cm i wydrążyć środek, tak aby spód miał ok. 2-3 cm grubości. Ściętą górę ciasta pokruszyć.

6. Krok

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami.

7. Krok

Banany obrać ze skórki,pokroić w krążki i skropić sokiem z cytryny.

8. Krok

Banany ułożyć na spodzie ciasta, nałożyć ubitą masę śmietanową w kształt kopca. Wierzch posypać pokruszonym uprzednio biszkoptem. Ciasto schłodzić minimum 2 godziny.

Podobne przepisy

Babeczki z owocami

Koszyczki owsiane są u nas bardzo popularne. Łatwe, szybkie w przygotowaniu, czy to jako deser, czy na śniadanie 🙂 Można je wypełnić według gustu lub wyobraźni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Z podanych składników zrobiłam 12 mniejszych koszyczków.

Ciasto dyniowe

Idealna propozycja na jesienny deser.

Ciasto z rabarbarem

Idealne na lato, lekko kwaskowate ciasto z rabarbarem.

Mazurek

Tradycyjne polskie ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Kruche warstwy ciasta przekładane pysznym dżemem

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Kokosanki

Kokosanki to tradycyjne ciastka pochodzące Polski. Pyszna chrupiąca przekąska.

Beza

Przepis na podstawową bezę, z której można zrobić przepyszny deser, dodając np. krem i owoce albo czekoladę i orzechy.

Sernik królewski

Klasyczny polski sernik. Idealny na niedzielne popołudnie lub do codziennej kawy. Proponujemy podać go polanego czekoladą lub ze świeżymi owocami.

Podobne przepisy

Babeczki z owocami

Koszyczki owsiane są u nas bardzo popularne. Łatwe, szybkie w przygotowaniu, czy to jako deser, czy na śniadanie 🙂 Można je wypełnić według gustu lub wyobraźni. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Z podanych składników zrobiłam 12 mniejszych koszyczków.

Ciasto dyniowe

Idealna propozycja na jesienny deser.

Ciasto z rabarbarem

Idealne na lato, lekko kwaskowate ciasto z rabarbarem.

Mazurek

Tradycyjne polskie ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Kruche warstwy ciasta przekładane pysznym dżemem

Chlebek bananowy

Najlepszy sposób na pozbycie się dojrzałych bananów. Ciepły chlebek bananowy najlepiej smakuje z gałką lodów waniliowych.

Kokosanki

Kokosanki to tradycyjne ciastka pochodzące Polski. Pyszna chrupiąca przekąska.

Beza

Przepis na podstawową bezę, z której można zrobić przepyszny deser, dodając np. krem i owoce albo czekoladę i orzechy.

Sernik królewski

Klasyczny polski sernik. Idealny na niedzielne popołudnie lub do codziennej kawy. Proponujemy podać go polanego czekoladą lub ze świeżymi owocami.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

629 przepisy

Ciasta

241 przepisy

Ciasta i desery

664 przepisy

Sałatki

183 przepisy

Zupy i buliony

202 przepisy

Ciastka

189 przepisy

Tanie posiłki

272 przepisy

Sosy

140 przepisy

Deser

754 przepisy