REKLAMA

Źródło: GSDesign via Adobe Stock

Czekoladowy deser z salami bez pieczenia

To czekoladowe salami zrobiłam po raz pierwszy kilka lat temu i od tego czasu stało się jednym z moich ulubionych deserów. Nie tylko ma wyjątkowy smak i wygląd, ale jest również łatwe w przygotowaniu i idealne jako mała słodka przekąska lub do kawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 200 g czekolada gorzka Dodano do
  • 100 g masło Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 200 g Herbatniki (np. herbatniki maślane lub amarettini) Dodano do
  • cukier puder Dodano do
  • Opcjonalnie: posiekane orzechy lub suszone owoce Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Aby przygotować czekoladowe salami, najpierw rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Ważne jest, aby woda nie pryskała na czekoladę, w przeciwnym razie stanie się grudkowata. Czekolada nie powinna być również zbyt gorąca, w przeciwnym razie straci swój połysk.

2. Krok

Podczas gdy czekolada się topi, możesz pokruszyć herbatniki w torebce. Zalecam pozostawienie różnej wielkości okruchów, aby nadać salami przyjemną teksturę.

3. Krok

W innej misce ubij cukier i jajka na gładką masę.

4. Krok

Powoli wmieszaj rozpuszczoną czekoladę do masy z cukru i jajek.

5. Krok

Teraz dodaj pokruszone herbatniki (i opcjonalnie orzechy lub suszone owoce) do masy czekoladowej i dobrze wymieszaj, aż wszystko zostanie równomiernie rozprowadzone.

6. Krok

Następnie uformuj masę w rolkę i zawiń ją w folię spożywczą. Mocno dociśnij, aby uzyskać typowy kształt salami. Pozostawić do zastygnięcia w lodówce na co najmniej 2 godziny.

7. Krok

Przed podaniem posyp czekoladowe salami cukrem pudrem, aby imitowało wygląd salami.

8. Krok

Życzymy miłej zabawy przy ich wypróbowywaniu!

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy