REKLAMA

Delikatne serniki

Pyszne ciasta na zakwasie, które kuszą smakiem już samym swoim wyglądem. 🙂 Robię je już od kilku lat i są to jedne z naszych ulubionych ciast. Są idealne na przekąskę, na śniadanie, czy po prostu do posiedzenia przy kawie😊

REKLAMA
Prezent na Dzień Matki na ostatnią chwilę? Postaw na królewskie śniadanie do łóżka

Przepis można znaleźć w tym artykule

Prezent na Dzień Matki na ostatnią chwilę? Postaw na królewskie śniadanie do łóżka

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 500 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 3 łyżka stołowa mąka kukurydziana Dodano do
  • 100 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 żółtko Dodano do
  • 3 łyżki śmietany Dodano do
  • 75 g masło Dodano do
  • 2 dl mleko Dodano do
  • 21 g świeże drożdże Dodano do
  • 112 łyżeczki sól Dodano do
  • 2 łyżki Przemieść Dodano do

Farsz

  • 500 g krémový tvaroh Dodano do
  • 1 dl cukier kryształ Dodano do
  • rodzynki Dodano do
  • 2 ks cukier waniliowy Dodano do

Do tarcia

  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżki śmietany Dodano do
  • Dodatkowo odrobina oleju do ubijania ciasta Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W jednej misce najpierw mieszamy łyżką obie mąki, cukier i sól. Następnie dodać już utarte masło, śmietanę, miód, jajko + żółtko oraz napęczniały zakwas, który zrobiliśmy z 2 dl mleka + drożdże + 1 KL cukru. Wyrobić ciasto, które jest dość miękkie i lepkie, ale takie właśnie powinno być. Na koniec, za pomocą naoliwionej dłoni, wybić krótko ciasto na bochenek. To ubijanie sprawi, że ciasto będzie jeszcze bardziej miękkie i napowietrzone :-) Na koniec oprószyć wierzch ciasta odrobiną mąki i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Jest to nieco cięższe ciasto i czasem wyrasta leniwie :-) więc cierpliwości. Jeśli chcesz, możesz też włożyć je w folię.

2. Krok

Wyrośnięte ciasto wyjmij na posypaną mąką stolnicę i podziel na 8 równych części. Każdą część jeszcze raz lekko zagnieść na bochenek. Przykryj bochenki ręcznikiem do herbaty i pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

3. Krok

W czasie, gdy bochenki rosną, przygotować nadzienie. Wymieszaj miękki twaróg, rodzynki do smaku, cukier i cukier waniliowy. Aby posmarować ciastka, wymieszaj 1 całe jajko z 1 łyżką śmietany.

4. Krok

4. docisnąć palcami drugi bok i brzegi. Następnie zrobić 3 nacięcia wzdłuż ciasta i lekko i delikatnie zwinąć ciasto około 2 razy, a na koniec połączyć jak w wieńcu. Sklej jeden koniec od dołu do góry w środek👍 Tak naprawdę kręcą się jak brioche🙂 Aby lepiej i dokładniej wyobrazić sobie proces, obejrzyj mój filmik.

5. Krok

Ciastka ułóż na blasze z papierem pergaminowym, posmaruj je dokładnie kremowym jajkiem. W międzyczasie możesz rozgrzać piekarnik do 180°C. Pozostaw ciastka na czas nagrzewania się piekarnika. Na koniec piecz ciastka przez około 25 minut. Trzeba tego pilnować, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

6. Krok

Ciasta są naprawdę świetne. Ciasto jest miękkie, gładkie i smakuje wyśmienicie😊 Życzę smacznego !

7. Krok

Więcej moich przepisów znajdziecie też na moim blogu cesminazuenal.blogspot.com 🙂

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy