REKLAMA

Źródło: ValentynVolkov from Getty Images

Dobrze przygotowany stek

Przepis na pyszny stek Well done, który pasuje na lunch lub kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 250 g Wysokiej jakości stek wołowy Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • łyżka masła Dodano do
  • Szczypiorek do smaku Dodano do
  • Rozmaryn do smaku Dodano do
  • Tymianek do smaku Dodano do
  • sól Dodano do
  • świeżo zmielony pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Przygotuj mięso. Powinno mieć temperaturę pokojową. Mięso powinno być poza domem przez co najmniej godzinę przed przygotowaniem. Gdy mięso będzie gotowe, posól je z obu stron. Nie martw się o przesolenie mięsa. Gruba ziarnista solona powierzchnia nada mięsu odpowiedni smak.

2. Krok

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, najlepiej żeliwną. Dodaj oliwę z oliwek na patelnię. Gdy patelnia będzie wystarczająco gorąca, umieść na niej mięso. Powinieneś usłyszeć delikatne skwierczenie.

3. Krok

Pozwól stekowi smażyć się przez około 2 minuty, a następnie odwróć go i smaż przez kolejne 2 minuty. Pozwoli to uzyskać ładnie usmażoną powierzchnię.

4. Krok

Następnie dodaj masło i zioła. Masło nada stekowi bogatszy smak, a zioła uzupełnią aromat. Obsmaż stek z obu stron, polewając go roztopionym masłem. Dzięki tej technice wystarczy smażyć mięso przez około 4 minuty z każdej strony.

5. Krok

Wyjąć stek i odstawić na 5 minut. Upieczone mięso będzie bardziej soczyste i miękkie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy