REKLAMA

Domowa wiśniówka

Domowa wiśniówka to pyszny alkohol, który można podać jako aperitif lub deserowy trunek.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 1 kg wiśni Dodano do
  • 1 l wódki Dodano do
  • 400 g cukru Dodano do
  • 250 ml wody Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Umyj i osusz wiśnie. Złóż je do dużego słoika, a następnie zalej wódką. Odstaw na dwa tygodnie do ciemnego i chłodnego miejsca, wstrząsając raz dziennie.

2. Krok

Po dwóch tygodniach odcedź sok z wiśni poprzez prasowanie miąższu.

3. Krok

Przygotuj syrop z cukru i wody. W rondlu wymieszaj cukier i wodę, a następnie gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Studź.

4. Krok

Wymieszaj klarowny sok z syropem cukrowym i rozlej do butelek i odstaw na kolejny tydzień.

5. Krok

Uwaga: możesz zmniejszyć ilość cukru w zależności od osobistych preferencji smakowych.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy