REKLAMA

Źródło: Pixabay: 1643606

Domowy likier kawowy

Jeśli chcesz uzyskać naprawdę bogaty smak, spróbuj zrobić go z podwójną porcją kawy. Upewnij się, że kuchnia jest dobrze wentylowana przed oparami z procesu parzenia!

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 l wódka Dodano do
  • 500 g cukier Dodano do
  • 30 g kawa rozpuszczalna Dodano do
  • 1 wanilia Pręt Dodano do
REKLAMA

Procedura

10 min.
1. Krok

Umieść średniej wielkości garnek na kuchence. Ważne jest, aby nie używać zbyt małego garnka, ponieważ alkohol może łatwo wylać się podczas mieszania. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej używać średniej wielkości garnka ze stali nierdzewnej.

2. Krok

W garnku wymieszaj cukier i kawę rozpuszczalną. Używaj kawy rozpuszczalnej najwyższej możliwej jakości, ponieważ to ona zadecyduje o smaku gotowego likieru.

3. Krok

Dodaj około 200 ml wody i gotuj na kuchence, aż cukier całkowicie się rozpuści. Ten etap przygotowawczy zapewnia całkowite rozpuszczenie cukru w wódce i równomierne rozprowadzenie go w celu nadania jej aromatu.

4. Krok

Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Ważne jest, aby nie dodawać wódki, gdy jest gorąca, ponieważ część alkoholu może wyparować.

5. Krok

Gdy mieszanka kawy z cukrem będzie letnia, dodaj wódkę i laskę wanilii. Zalecam wyskrobanie wnętrza laski wanilii i wymieszanie jej z likierem. Zintensyfikuje to smak wanilii.

6. Krok

Gotowy likier przelać do butelki i odstawić na co najmniej 2 tygodnie, ale nie dłużej niż na miesiąc. To właśnie wtedy smak naprawdę się połączy.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1015 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy