REKLAMA

Doskonałe jajko na miękko

Przygotowanie doskonałego jajka na miękko to nie czarna magia, wystarczy kilka małych sztuczek. Z tym przepisem zawsze ci się uda.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 1 szt jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 Łyżeczka ocet Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Zagotuj wodę w małym garnku. Dodaj szczyptę soli i octu.

2. Krok

Podczas gdy woda się gotuje, delikatnie przebijamy jajko od ostrego końca igłą.

3. Krok

Gdy woda już się gotuje, ostrożnie włóż do niej jajko.

4. Krok

Gotujemy jajko przez 4 minuty. Nie dłużej!

5. Krok

Następnie ostrożnie wyjmujemy jajko z gorącej wody i płuczemy je zimną wodą.

6. Krok

Należy pozwolić jajku ostygnąć przez kilka minut. W tym czasie jajko będzie nadal gotować się od swojego własnego ciepła.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy