REKLAMA

Źródło: dulezidar from Getty Images Pro

Duszony królik na warzywach

Przepis na smaczny gulasz z królika na warzywach.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • 1 szt królik Dodano do
  • 5 szt Marchewki Dodano do
  • 3 Łodygi Seler Dodano do
  • 2 szt The Onion Dodano do
  • 4 Goździki Czosnek Dodano do
  • 1 Łyżki Smalec Dodano do
  • sól, pieprz Dodano do
  • 2 łyżki Majorana Dodano do
  • 200 ml Białe wino Dodano do
  • 2 Łyżki Gładka mąka Dodano do
  • 1 Łyżki Musztarda Dodano do
  • 750 ml Bulion warzywny Dodano do
  • Kilka gałązek tymianku Dodano do
  • 1 szt liść laurowy Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Umyj, osusz i pokrój królika na porcje. Doprawić solą i pieprzem i lekko posmarować musztardą.

2. Krok

Pokrój marchew, seler i cebulę na mniejsze kawałki. Obierz czosnek i pozostaw w całości.

3. Krok

Smażyć królika ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie wyjmij go i odłóż na bok.

4. Krok

Dodaj warzywa do tłuszczu pozostałego po króliku. Podsmaż ponownie, ale tylko tak, aby pozostały chrupiące.

5. Krok

Dodaj majeranek, tymianek i liść laurowy. Następnie posyp mąką i smaż przez kolejną minutę.

6. Krok

Wlej białe wino i gotuj na wolnym ogniu, aż alkohol się wygotuje.

7. Krok

Następnie dodać bulion i włożyć królika do garnka. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około półtorej godziny. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można dodać odrobinę wody.

8. Krok

Podawać królika z sosem i pieczonymi warzywami. Świetnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami lub chrupiącym chlebem.

Podobne przepisy

Podobne przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

346 przepisy

Dania mięsne

990 przepisy

Kolacja

1784 przepisy

Ciastka

325 przepisy

Mascarpone

120 przepisy

Śniadanie

392 przepisy

Obiad

1903 przepisy

Deser

1339 przepisy

Zupy i buliony

310 przepisy

Ciasta i desery

1210 przepisy