REKLAMA

Źródło: Wiktory from Getty Images

Dżem z pomidorów

Dżem z pomidorów to pomysłowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych słodkich dżemów. Ze swoim unikalnym słodko-kwaśnym smakiem i pięknym czerwonym kolorem jest to doskonałe uzupełnienie śniadania, ale także różnych deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1500 g pomidory Dodano do
  • 1000 g cukier Dodano do
  • 1 szt cytryna Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Pomidory obieramy, kroimy na kawałki i wkładamy do garnka.

2. Krok

Dodajemy cukier i sok z cytryny, gotujemy na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

3. Krok

Następnie podnosimy temperaturę i gotujemy przez około 20 minut, aż mieszanina zgęstnieje.

4. Krok

Gotowy dżem wypełniamy do słoików.

5. Krok

Zamknijmy i pozostawmy do ostygnięcia. Trzymajmy dżem w chłodnym i ciemnym miejscu.

Podobne przepisy

Dżem pomidorowy

Ten oryginalny dżem pomidorowy z żelfixem jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, a nawet deserów. Jego przygotowanie jest proste, a rezultat z pewnością przypadnie do gustu.

Pomidorowy smarowidło na grzanki

Ten prosty i szybki pomidorowy krem jest idealny na grzanki lub jako dodatek do głównych dań. Smakuje wyśmienicie i jest pełen witamin.

Domowy Paprykarz Szczeciński

Paprykarz szczeciński to tradycyjna polska potrawa pochodząca z regionu Pomorza Zachodniego. Jest to rodzaj rybnej pasty, pełnej pikantnych przypraw i intensywnych smaków. Poniższy przepis jest na 6 porcji i przygotowanie potrawy powinno trwać około 30 minut.

Przepis na koncentrat pomidorowy

Domowej roboty koncentrat pomidorowy o głębokim smaku i intensywnym aromacie. Idealny do wielu potraw, a przede wszystkim do zup i sosów. Poznaj prosty przepis na przechowalniczy koncentrat pomidorowy.

Domowy francuski dip cebulowy od podstaw

Ten przepis na francuski dip cebulowy od lat jest hitem na rodzinnych spotkaniach, przyjęciach i piknikach.

Pasta z awokado i jajek

Prosta i smaczna pasta z awokado i jajek, którą możesz przygotować na śniadanie lub lekką kolację.

Przepis na dżem z grzanego wina

Ten dżem z grzanego wina to przepis, który przygotowuję co roku w okresie przedświątecznym. Przynosi pikantny, rozgrzewający smak świątecznego jarmarku prosto do bułki śniadaniowej. Dzięki bogatym smakom cynamonu, goździków i skórki pomarańczowej jest to pyszny początek dnia i doskonały domowy prezent na Boże Narodzenie.

Domowy przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy jest wspaniałym dodatkiem do różnych potraw, takich jak sosy, zupy czy dania z makaronem. Możesz go również użyć jako bazę do przygotowania sosu pomidorowego do pizzy lub lasagne.

Podobne przepisy

Dżem pomidorowy

Ten oryginalny dżem pomidorowy z żelfixem jest doskonałym dodatkiem do mięs, serów, a nawet deserów. Jego przygotowanie jest proste, a rezultat z pewnością przypadnie do gustu.

Pomidorowy smarowidło na grzanki

Ten prosty i szybki pomidorowy krem jest idealny na grzanki lub jako dodatek do głównych dań. Smakuje wyśmienicie i jest pełen witamin.

Domowy Paprykarz Szczeciński

Paprykarz szczeciński to tradycyjna polska potrawa pochodząca z regionu Pomorza Zachodniego. Jest to rodzaj rybnej pasty, pełnej pikantnych przypraw i intensywnych smaków. Poniższy przepis jest na 6 porcji i przygotowanie potrawy powinno trwać około 30 minut.

Przepis na koncentrat pomidorowy

Domowej roboty koncentrat pomidorowy o głębokim smaku i intensywnym aromacie. Idealny do wielu potraw, a przede wszystkim do zup i sosów. Poznaj prosty przepis na przechowalniczy koncentrat pomidorowy.

Domowy francuski dip cebulowy od podstaw

Ten przepis na francuski dip cebulowy od lat jest hitem na rodzinnych spotkaniach, przyjęciach i piknikach.

Pasta z awokado i jajek

Prosta i smaczna pasta z awokado i jajek, którą możesz przygotować na śniadanie lub lekką kolację.

Przepis na dżem z grzanego wina

Ten dżem z grzanego wina to przepis, który przygotowuję co roku w okresie przedświątecznym. Przynosi pikantny, rozgrzewający smak świątecznego jarmarku prosto do bułki śniadaniowej. Dzięki bogatym smakom cynamonu, goździków i skórki pomarańczowej jest to pyszny początek dnia i doskonały domowy prezent na Boże Narodzenie.

Domowy przecier pomidorowy

Przecier pomidorowy jest wspaniałym dodatkiem do różnych potraw, takich jak sosy, zupy czy dania z makaronem. Możesz go również użyć jako bazę do przygotowania sosu pomidorowego do pizzy lub lasagne.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1008 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1938 przepisy

Kolacja

1810 przepisy

Deser

1368 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1232 przepisy