REKLAMA

Źródło: Pexels

Falafel

Chrupiący falafel z ciecierzycy to tradycyjne danie arabskie, które znalazło swoich zwolenników również w naszym kraju.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka kuminu Dodano do
  • 1 łyżeczka turmeric v3 Dodano do
  • 1 łyżeczka kminku Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 Łyżka oliwy Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.

Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie przez 12 godzin. Cebulę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj i dodaj do miski. Do miski wsyp słodką paprykę, kumin, kurkumę, kminek, sól i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj zblendowaną ciecierzycę. Uformuj z ciasta kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj falafel z ulubionymi dodatkami.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

332 przepisy

Dania mięsne

1025 przepisy

Śniadanie

409 przepisy

Obiad

1978 przepisy

Kolacja

1841 przepisy

Deser

1394 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1256 przepisy