REKLAMA

Źródło: Pexels

Falafel

Chrupiący falafel z ciecierzycy to tradycyjne danie arabskie, które znalazło swoich zwolenników również w naszym kraju.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka kuminu Dodano do
  • 1 łyżeczka turmeric v3 Dodano do
  • 1 łyżeczka kminku Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 Łyżka oliwy Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.

Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie przez 12 godzin. Cebulę, czosnek i kolendrę drobno posiekaj i dodaj do miski. Do miski wsyp słodką paprykę, kumin, kurkumę, kminek, sól i oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj i dodaj zblendowaną ciecierzycę. Uformuj z ciasta kuleczki i smaż je na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawaj falafel z ulubionymi dodatkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy