REKLAMA
Źródło: Pexels
Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia to smaczne i zdrowe danie, które może być przygotowane na wiele sposobów.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 cukinie
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Cukinie przecinamy na pół i łyżeczką usuwamy miąższ, tworząc "łodzie cukiniowe". Jeżeli cukinie są małe, można z nich zrobić "garnuszki" - tak jak na zdjęciu.
2. Krok
Miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię razem z cebulą i czosnkiem, smażymy aż cebula będzie miękka.
3. Krok
Dodajemy ryż, bulion, mozzarellę, natkę pietruszki, jaja, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.
4. Krok
Cukinie wypełniamy farszem i przykrywamy folią aluminiową.
5. Krok
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30-40 minut.