REKLAMA

Źródło: Pexels

Faszerowana cukinia

Faszerowana cukinia to smaczne i zdrowe danie, które może być przygotowane na wiele sposobów.

REKLAMA
15 przepisów z cukinią, które zasługują na uwagę tego lata

Przepis można znaleźć w tym artykule

15 przepisów z cukinią, które zasługują na uwagę tego lata

Składniki

porcje
4
  • 4 cukinie Dodano do
  • 1 cebula Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 jaja Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Cukinie przecinamy na pół i łyżeczką usuwamy miąższ, tworząc "łodzie cukiniowe". Jeżeli cukinie są małe, można z nich zrobić "garnuszki" - tak jak na zdjęciu.

2. Krok

Miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię razem z cebulą i czosnkiem, smażymy aż cebula będzie miękka.

3. Krok

Dodajemy ryż, bulion, mozzarellę, natkę pietruszki, jaja, sól i pieprz. Mieszamy do połączenia składników.

4. Krok

Cukinie wypełniamy farszem i przykrywamy folią aluminiową.

5. Krok

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 30-40 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy