:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/nKSAwHenkN-viCPIH16I/ea2c9d2e8e6b0a817c48064017518d.png)
Filet po Parysku
Filet po Parysku to wykwintne danie, które łączy w sobie aromatyczne mięso z pysznym sosem musztardowym. To eleganckie danie jest prostsze do przygotowania, niż można się spodziewać, a jego klasyczny smak na pewno zachwyci wszystkich Twoich gości.
Składniki
- 4 Kawałki filetu wołowego
- sól i pieprz do smaku
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 200 g bułki tartej
- Olej do smażenia
- 500 g ziemniaków (opcjonalnie)
- 200 g pieczarek (opcjonalnie)
- 1 mała cebula (opcjonalnie)
- 200 ml śmietany (opcjonalnie)
- 50 g masła (opcjonalnie)
- świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka)
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozbij filety do ok. 1 cm grubości, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Wymieszaj jajka w jednej misce, mąkę w innej, a bułkę tartą w kolejnej.
Obtaczaj filety po kolei najpierw w mące, potem w jajkach, a na końcu w bułce tartej.
Rozgrzej olej na patelni i smaż kawałki mięsa na złoty kolor (około 4-5 minut z każdej strony).
W międzyczasie, jeśli serwujesz z ziemniakami, obierz je, pokrój, a następnie ugotuj albo upiecz.
Jeżeli serwujesz z sosem pieczarkowym, pokrój pieczarki i cebulę, a następnie podsmaż na maśle. Dopraw do smaku, dodaj śmietanę i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje.
Podawaj filety z ziemniakami i sosem, dekorując danie świeżymi ziołami.














































:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/FUQ7-v19P5gj5JzwDIMq/98fd03d02addc4e6070ad752d1005d.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/A00TeQytosxTkJhXVTZ0/e299df89804f6298cf759b7965a0c0.jpg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Tal6Ycd2aqvIKdrSXzTo/763e7288d7a0301873342fa7b9c41a.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/AxoEwz_z7bM6O97-8S7p/f95654fa529dc530309a66525fa73d.png)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/viG6WBBnR8hca_zzBpPz/b30d1b8fb709717067f1f3b2c7f27f.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/WYHgqPlfkP3z6xx2cPNX/5945fd9faf2ded37ff8de5b11fd0c5.jpg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_w5eZIqL-AqywUt7f_Fv/d6e12fdda6d51329d4283faa7aa2d2.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/1IZOvv9AlyUMC9RBJvzn/90b6ee8e3fec9b371385605c82a92a.png)












