REKLAMA

Źródło: Pexels

Focaccia

Focaccia to wypiek kuchni włoskiej, która idealnie nada się jako dodatek do serów czy dipów, lub zamiast pieczywa do robienia kanapek.

REKLAMA
Prezent na Dzień Matki na ostatnią chwilę? Postaw na królewskie śniadanie do łóżka

Przepis można znaleźć w tym artykule

Prezent na Dzień Matki na ostatnią chwilę? Postaw na królewskie śniadanie do łóżka

Składniki

porcje
12
  • 9 g drożdży suchych Dodano do
  • 340 g mąki Dodano do
  • 8 łyżek ciepłej wody Dodano do
  • 125 ml ciepłej wody Dodano do
  • 1 płaska łyżeczka cukru Dodano do
  • 2 płaskie łyżeczki soli Dodano do
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

1) Drożdże, 8 łyżek ciepłej wody, cukier i 60 g mąki umieść w jednej misce i wymieszaj na gładką masę, żeby nie było grudek. Zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po około 30 minutach masa powinna podwoić swoją objętość.

2. Krok

2) Do miskie dodaj pozostałe składniki: mąkę, sól, ciepłą wodę, łyżkę oliwy z oliwek.

3. Krok

3) Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż będzie będzie jednolite i gładkie.

4. Krok

4) Przełóż do miski, przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

5. Krok

5) Brytfankę wysmaruj dwoma łyżeczkami oliwy i przełóż ciasto tak, aby było równo rozprowadzone po całej powierzchni. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około pół godziny.

6. Krok

6) Na przygotowane ciasto możesz położyć dodatki, takie jak pomidorki koktajlowe, sól gruboziarnistą czy rozmaryn.

7. Krok

7) Focaccię piecz w temperaturze około 210/220 stopni przez około 30/40 minut.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy