REKLAMA

Źródło: Pexels

Focaccia

Focaccia to wypiek kuchni włoskiej, która idealnie nada się jako dodatek do serów czy dipów, lub zamiast pieczywa do robienia kanapek.

REKLAMA
Prezent na Dzień Matki na ostatnią chwilę? Postaw na królewskie śniadanie do łóżka

Przepis można znaleźć w tym artykule

Prezent na Dzień Matki na ostatnią chwilę? Postaw na królewskie śniadanie do łóżka

Składniki

porcje
12
  • 9 g drożdży suchych Dodano do
  • 340 g mąki Dodano do
  • 8 łyżek ciepłej wody Dodano do
  • 125 ml ciepłej wody Dodano do
  • 1 płaska łyżeczka cukru Dodano do
  • 2 płaskie łyżeczki soli Dodano do
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

1) Drożdże, 8 łyżek ciepłej wody, cukier i 60 g mąki umieść w jednej misce i wymieszaj na gładką masę, żeby nie było grudek. Zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po około 30 minutach masa powinna podwoić swoją objętość.

2. Krok

2) Do miskie dodaj pozostałe składniki: mąkę, sól, ciepłą wodę, łyżkę oliwy z oliwek.

3. Krok

3) Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż będzie będzie jednolite i gładkie.

4. Krok

4) Przełóż do miski, przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

5. Krok

5) Brytfankę wysmaruj dwoma łyżeczkami oliwy i przełóż ciasto tak, aby było równo rozprowadzone po całej powierzchni. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około pół godziny.

6. Krok

6) Na przygotowane ciasto możesz położyć dodatki, takie jak pomidorki koktajlowe, sól gruboziarnistą czy rozmaryn.

7. Krok

7) Focaccię piecz w temperaturze około 210/220 stopni przez około 30/40 minut.

Podobne przepisy

Słone ciasto drożdżowe

Na pewno znasz słodki warkocz. Ale jeśli wolisz coś słonego, przygotuj to ciasto. Mimo że jest to ciasto na drożdżach, jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Co więcej, z tego przepisu otrzymasz dwa warkocze, więc możesz od razu wypróbować dwa różne nadzienia.

Langos jak z jarmarku bożonarodzeniowego

Przepis tak klimatyczny jak jarmark bożonarodzeniowy i tak przytulny jak zimowy wieczór: langos. Te węgierskie tłuste bułeczki są zdecydowanie obowiązkowym elementem każdego sezonu zimowego. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku cudownie delikatne i miękkie. Moja rodzina i ja po prostu je uwielbiamy! Wypróbowałam ten przepis w ostatnie Święta Bożego Narodzenia i okazał się ogromnym sukcesem. Langos można udekorować w dowolny sposób!

Ciabatta

Ciabatta to włoski chleb słynący z chrupiącej skórki i miękkiego, przewiewnego miękiszu. Ten rustykalny i pyszny chleb doskonale nadaje się jako dodatek do posiłków, kanapek lub po prostu z odrobiną oliwy z oliwek i soli.

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe to rodzaj ciasta drożdżowego, które jest często pieczone na specjalne okazje takie jak święta lub rodzinne spotkania. Są one miękkie i delikatne w środku, a z zewnątrz lekko chrupiące.
Adri1017
Adri1017
Podgląd przepisu Suszone pomidory
Videorecepta

Suszone pomidory

Przepis na włoskie suszone pomidory w oliwie z oliwek.
Tammy
Tammy
Podgląd przepisu Jak zrobić sos pomidorowy
Videorecepta

Jak zrobić sos pomidorowy

Autentyczny włoski sos pomidorowy do pizzy lub makaronu!

Chleb

Nic nie smakuje lepiej niż kromka domowego chleba na zakwasie, która jest jeszcze ciepła.

Bezglutenowy chleb

Przepis na prosty sposób przygotowania smacznego i zdrowego bezglutenowego chleba na zakwasie. Chleb na zakwasie jest popularnym produktem wśród osób preferujących dietę bezglutenową. Zakwas dodaje chlebowi przyjemny zapach, strukturę i unikalny smak.

Podobne przepisy

Słone ciasto drożdżowe

Na pewno znasz słodki warkocz. Ale jeśli wolisz coś słonego, przygotuj to ciasto. Mimo że jest to ciasto na drożdżach, jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Co więcej, z tego przepisu otrzymasz dwa warkocze, więc możesz od razu wypróbować dwa różne nadzienia.

Langos jak z jarmarku bożonarodzeniowego

Przepis tak klimatyczny jak jarmark bożonarodzeniowy i tak przytulny jak zimowy wieczór: langos. Te węgierskie tłuste bułeczki są zdecydowanie obowiązkowym elementem każdego sezonu zimowego. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku cudownie delikatne i miękkie. Moja rodzina i ja po prostu je uwielbiamy! Wypróbowałam ten przepis w ostatnie Święta Bożego Narodzenia i okazał się ogromnym sukcesem. Langos można udekorować w dowolny sposób!

Ciabatta

Ciabatta to włoski chleb słynący z chrupiącej skórki i miękkiego, przewiewnego miękiszu. Ten rustykalny i pyszny chleb doskonale nadaje się jako dodatek do posiłków, kanapek lub po prostu z odrobiną oliwy z oliwek i soli.

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe to rodzaj ciasta drożdżowego, które jest często pieczone na specjalne okazje takie jak święta lub rodzinne spotkania. Są one miękkie i delikatne w środku, a z zewnątrz lekko chrupiące.
Adri1017
Adri1017
Podgląd przepisu Suszone pomidory
Videorecepta

Suszone pomidory

Przepis na włoskie suszone pomidory w oliwie z oliwek.
Tammy
Tammy
Podgląd przepisu Jak zrobić sos pomidorowy
Videorecepta

Jak zrobić sos pomidorowy

Autentyczny włoski sos pomidorowy do pizzy lub makaronu!

Chleb

Nic nie smakuje lepiej niż kromka domowego chleba na zakwasie, która jest jeszcze ciepła.

Bezglutenowy chleb

Przepis na prosty sposób przygotowania smacznego i zdrowego bezglutenowego chleba na zakwasie. Chleb na zakwasie jest popularnym produktem wśród osób preferujących dietę bezglutenową. Zakwas dodaje chlebowi przyjemny zapach, strukturę i unikalny smak.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

961 przepisy

Obiad

1841 przepisy

Kolacja

1727 przepisy

Ciasta

335 przepisy

Deser

1277 przepisy

Mascarpone

114 przepisy

Szybkie posiłki

1644 przepisy

Pieczenie

1605 przepisy

Sałatki

284 przepisy