REKLAMA

Źródło: Pexels

Focaccia

Focaccia to wypiek kuchni włoskiej, która idealnie nada się jako dodatek do serów czy dipów, lub zamiast pieczywa do robienia kanapek.

REKLAMA
Prezent na Dzień Matki na ostatnią chwilę? Postaw na królewskie śniadanie do łóżka

Przepis można znaleźć w tym artykule

Prezent na Dzień Matki na ostatnią chwilę? Postaw na królewskie śniadanie do łóżka

Składniki

porcje
12
  • 9 g drożdży suchych Dodano do
  • 340 g mąki Dodano do
  • 8 łyżek ciepłej wody Dodano do
  • 125 ml ciepłej wody Dodano do
  • 1 płaska łyżeczka cukru Dodano do
  • 2 płaskie łyżeczki soli Dodano do
  • 4 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

1) Drożdże, 8 łyżek ciepłej wody, cukier i 60 g mąki umieść w jednej misce i wymieszaj na gładką masę, żeby nie było grudek. Zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po około 30 minutach masa powinna podwoić swoją objętość.

2. Krok

2) Do miskie dodaj pozostałe składniki: mąkę, sól, ciepłą wodę, łyżkę oliwy z oliwek.

3. Krok

3) Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż będzie będzie jednolite i gładkie.

4. Krok

4) Przełóż do miski, przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

5. Krok

5) Brytfankę wysmaruj dwoma łyżeczkami oliwy i przełóż ciasto tak, aby było równo rozprowadzone po całej powierzchni. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około pół godziny.

6. Krok

6) Na przygotowane ciasto możesz położyć dodatki, takie jak pomidorki koktajlowe, sól gruboziarnistą czy rozmaryn.

7. Krok

7) Focaccię piecz w temperaturze około 210/220 stopni przez około 30/40 minut.

Podobne przepisy

Langos jak z jarmarku bożonarodzeniowego

Przepis tak klimatyczny jak jarmark bożonarodzeniowy i tak przytulny jak zimowy wieczór: langos. Te węgierskie tłuste bułeczki są zdecydowanie obowiązkowym elementem każdego sezonu zimowego. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku cudownie delikatne i miękkie. Moja rodzina i ja po prostu je uwielbiamy! Wypróbowałam ten przepis w ostatnie Święta Bożego Narodzenia i okazał się ogromnym sukcesem. Langos można udekorować w dowolny sposób!

Ciabatta

Ciabatta to włoski chleb słynący z chrupiącej skórki i miękkiego, przewiewnego miękiszu. Ten rustykalny i pyszny chleb doskonale nadaje się jako dodatek do posiłków, kanapek lub po prostu z odrobiną oliwy z oliwek i soli.

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe to rodzaj ciasta drożdżowego, które jest często pieczone na specjalne okazje takie jak święta lub rodzinne spotkania. Są one miękkie i delikatne w środku, a z zewnątrz lekko chrupiące.

Chleb

Nic nie smakuje lepiej niż kromka domowego chleba na zakwasie, która jest jeszcze ciepła.

Smalec z fasoli

Zdrowsza wersja klasycznego smalcu. Będziesz zaskoczony, jaki jest pyszny!

Kapuśniaczki drożdżowe

Kapuśniaczki drożdżowe to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję już od kilkunastu lat. Przepis jest prosty, ale wymaga odpowiedniego przygotowania i cierpliwości. Właściwe wałkowanie ciasta i przyrządzenie nadzienia to klucz do pysznych kapuśniaczków.

Owsianka

Fantastyczny przepis na szybkie śniadanie, które dostarczy energii na cały dzień. Owsianka najlepiej smakuje podana z jogurtem, orzechami i ulubionymi owocami.

Świeże puszyste bułki

Bułki to małe, okrągłe pieczywo o puszystym wnętrzu i chrupiącej skórce. Ich aromat i smak są niezwykle apetyczne. Możesz podawać je na śniadanie z masłem, dżemem lub serem, a także wykorzystać jako bazę dla kanapek lub burgerów.

Podobne przepisy

Langos jak z jarmarku bożonarodzeniowego

Przepis tak klimatyczny jak jarmark bożonarodzeniowy i tak przytulny jak zimowy wieczór: langos. Te węgierskie tłuste bułeczki są zdecydowanie obowiązkowym elementem każdego sezonu zimowego. Na zewnątrz są chrupiące, a w środku cudownie delikatne i miękkie. Moja rodzina i ja po prostu je uwielbiamy! Wypróbowałam ten przepis w ostatnie Święta Bożego Narodzenia i okazał się ogromnym sukcesem. Langos można udekorować w dowolny sposób!

Ciabatta

Ciabatta to włoski chleb słynący z chrupiącej skórki i miękkiego, przewiewnego miękiszu. Ten rustykalny i pyszny chleb doskonale nadaje się jako dodatek do posiłków, kanapek lub po prostu z odrobiną oliwy z oliwek i soli.

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe to rodzaj ciasta drożdżowego, które jest często pieczone na specjalne okazje takie jak święta lub rodzinne spotkania. Są one miękkie i delikatne w środku, a z zewnątrz lekko chrupiące.

Chleb

Nic nie smakuje lepiej niż kromka domowego chleba na zakwasie, która jest jeszcze ciepła.

Smalec z fasoli

Zdrowsza wersja klasycznego smalcu. Będziesz zaskoczony, jaki jest pyszny!

Kapuśniaczki drożdżowe

Kapuśniaczki drożdżowe to jedno z moich ulubionych dań, które przygotowuję już od kilkunastu lat. Przepis jest prosty, ale wymaga odpowiedniego przygotowania i cierpliwości. Właściwe wałkowanie ciasta i przyrządzenie nadzienia to klucz do pysznych kapuśniaczków.

Owsianka

Fantastyczny przepis na szybkie śniadanie, które dostarczy energii na cały dzień. Owsianka najlepiej smakuje podana z jogurtem, orzechami i ulubionymi owocami.

Świeże puszyste bułki

Bułki to małe, okrągłe pieczywo o puszystym wnętrzu i chrupiącej skórce. Ich aromat i smak są niezwykle apetyczne. Możesz podawać je na śniadanie z masłem, dżemem lub serem, a także wykorzystać jako bazę dla kanapek lub burgerów.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

641 przepisy

Ciasta

255 przepisy

Ciasta i desery

721 przepisy

Sałatki

194 przepisy

Zupy i buliony

211 przepisy

Ciastka

221 przepisy

Tanie posiłki

294 przepisy

Deser

813 przepisy