Źródło: Pexels
Focaccia
Focaccia to wypiek kuchni włoskiej, która idealnie nada się jako dodatek do serów czy dipów, lub zamiast pieczywa do robienia kanapek.
Składniki
- 9 g drożdży suchych
- 340 g mąki
- 8 łyżek ciepłej wody
- 125 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Najnowsze ulotki
Procedura
1) Drożdże, 8 łyżek ciepłej wody, cukier i 60 g mąki umieść w jednej misce i wymieszaj na gładką masę, żeby nie było grudek. Zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu. Po około 30 minutach masa powinna podwoić swoją objętość.
2) Do miskie dodaj pozostałe składniki: mąkę, sól, ciepłą wodę, łyżkę oliwy z oliwek.
3) Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto dłońmi, aż będzie będzie jednolite i gładkie.
4) Przełóż do miski, przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
5) Brytfankę wysmaruj dwoma łyżeczkami oliwy i przełóż ciasto tak, aby było równo rozprowadzone po całej powierzchni. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na około pół godziny.
6) Na przygotowane ciasto możesz położyć dodatki, takie jak pomidorki koktajlowe, sól gruboziarnistą czy rozmaryn.
7) Focaccię piecz w temperaturze około 210/220 stopni przez około 30/40 minut.