REKLAMA
![Futomaki Futomaki](https://eu.tastescdn.net/thumbor/c-DRbjK5U83Q2wKmvt1S0LYj3bY=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/8ITG-5cm_aynoWoBt-7D/0feca33105e7e45c8f64009b0b0db4.jpeg)
Źródło: Pexels
Futomaki
Prosty przepis na przepyszne futomaki.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 placki nori liście alg morskich
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukier kryształ
- 1⁄2 łyżeczki sól
- startej
- 4 liście sałaty karbowanej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
35 min.
1. Krok
W rondlu zagotuj wodę, a następnie dodaj ryż, ocet ryżowy, cukier i sól. Gotuj przez około 18 minut, aż ryż będzie miękki. Odstaw do ostygnięcia.
2. Krok
Umieść liść nori na blacie i nałóż ryż, pozostawiając 1 cm od brzegu ciasta. Rozłóż równomiernie fasolę mung, marchew, sałatę, kraba lub łososia.
3. Krok
Zroluj sushi z farszem jak roladę, używając specjalnej maty do sushi lub folii aluminiowej.