REKLAMA

Źródło: Canva

Gulasz wieprzowy

Gulasz to tradycyjne polskie rozgrzewające i bardzo sycące danie.

REKLAMA
Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Składniki

porcje
4
  • 1 kg polędwicy wieprzowej pokrojonej w kostkę Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 szklanki bulionu wołowego Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 12 szklanki passaty pomidorowej Dodano do
  • 12 szklanki czerwonego wina Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

130 min.
1. Krok

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek do zeszklenia.

2. Krok

Dodaj kawałki mięsa i smaż je przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.

3. Krok

Dodaj mąkę i mieszaj, aby równomiernie obtoczyć mięso.

4. Krok

Dodaj bulion, passatę, wino, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.

5. Krok

Jeśli używasz, dodaj warzywa.

6. Krok

Przykryj patelnię i duś mięso na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpada się.

7. Krok

Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy