REKLAMA

Źródło: Canva

Gulasz wieprzowy

Gulasz to tradycyjne polskie rozgrzewające i bardzo sycące danie.

REKLAMA
Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co zjeść na obiad w niedzielę? 15+ fantastycznych przepisów na niedzielny obiad

Składniki

porcje
4
  • 1 kg polędwicy wieprzowej pokrojonej w kostkę Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 szklanki bulionu wołowego Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 12 szklanki passaty pomidorowej Dodano do
  • 12 szklanki czerwonego wina Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

130 min.
1. Krok

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę i czosnek do zeszklenia.

2. Krok

Dodaj kawałki mięsa i smaż je przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.

3. Krok

Dodaj mąkę i mieszaj, aby równomiernie obtoczyć mięso.

4. Krok

Dodaj bulion, passatę, wino, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.

5. Krok

Jeśli używasz, dodaj warzywa.

6. Krok

Przykryj patelnię i duś mięso na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpada się.

7. Krok

Podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy