REKLAMA

Źródło: Pexels

Hosomaki

Przepis na proste i pyszne hosomaki.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 12 kg surowych krewetek lub surowego tunczyka Dodano do
  • 4 duże liście nori Dodano do
  • 200 g ryżu do sushi Dodano do
  • 2 łyżki octu ryżowego Dodano do
  • 2 łyżki cukier kryształ Dodano do
  • 14 łyżeczki sól Dodano do
  • 4 plastry avocado Dodano do
  • 4 paski cukinii Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Umyj i osusz krewetki lub tunczyka. Pokrój na cienkie paski. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu

2. Krok

W misce wymieszaj ocet ryżowy, cukier i sól, aż cukier i sól się rozpuszczą. Dodaj ugotowany ryż.

3. Krok

Umieść jeden arkusz nori na drewnianej desce do sushi błyszczącą stroną do dołu. Nałóż na niego 1/4 porcji ryżu i uformuj go w prostokąt.

4. Krok

Umieść kilka pasków krewetki lub tunczyka, plaster avocado i pasek cukinii na środku.

5. Krok

Zwiń hosomaki, używając deski do sushi, aby utrzymać składniki na miejscu.

6. Krok

Pokrój na 8 równych kawałków. Podawaj z sosem sojowym i wasabi.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

1981 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciastka

334 przepisy

Śniadanie

410 przepisy

Kolacja

1845 przepisy

Deser

1396 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1257 przepisy

Dania mięsne

1028 przepisy