REKLAMA

Źródło: Dar1930 from Getty Images

Karp na maśle

To danie - karp na maśle - nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia i tradycyjnie pojawia się na naszym wigilijnym stole.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kawałek karp Dodano do
  • 150 g Masło Dodano do
  • sok z cytryny Dodano do
  • świeży koperek Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Karp jest najpierw myty i patroszony. Po oczyszczeniu solę go i pieprzę.

2. Krok

Następnie smaruję karpia sokiem z cytryny, który nadaje mięsu świeży i lekko kwaśny smak. Następnie odstawiam karpia na około 15 minut.

3. Krok

W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 200°C. Po odczekaniu smaruję karpia roztopionym masłem i wkładam do piekarnika. Piekę go przez około półtorej godziny na złoty kolor. Podczas pieczenia od czasu do czasu smaruję karpia masłem i własnymi sokami, aby mięso było soczyste.

4. Krok

Po wyjęciu z piekarnika posypuję karpia świeżym koperkiem i podaję z warzywami i ziemniakami.

Podobne przepisy

Filety z łososia

Ten przepis pokazuje, jak przygotować filety z łososia w smaczny sposób.
Dash
Dash
Podgląd przepisu Aromatyczny dorsz z piekarnika
Videorecepta

Aromatyczny dorsz z piekarnika

Ten przepis na dorsza z piekarnika jest bardzo prosty i powinien zająć około 20-30 minut. Danie to jest delikatne i aromatyczne, idealne na lekką i zdrową kolację.

Łosoś pieczony z piekarnika

Dobrze rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek i mocno pieczemy filety z łososia z obu stron wraz z pokrojonym na plasterki koperkiem włoskim. Pozostawiamy niektóre liście na ozdobę. Podczas smażenia drugiej strony łososia, wyciskamy na filety pół pomarańczy i pół cytryny. Solimy i dodajemy gałązkę rozmarynu. Możemy także dodać łyżkę masła dla smaku, ale jest to kwestia indywidualna.

Pieczony łosoś

Idealna propozycja na lekki i zdrowy posiłek.

Łosoś w sosie pomarańczowym

Łosoś w sosie pomarańczowym to przyjemne połączenie słodko-kwaśnego sosu, który doskonale komplementuje smak łososia. Proste do przygotowania, ale efekt jest piękny i smaczny.

Dorsz ze szparagami

Prosty przepis, rodzaj ryby można wybrać według własnych upodobań

Pyszny pieczony łosoś w papilotach w pergaminie

Klasyczne francuskie danie Salmon en Papillote to wspaniały sposób przyrządzania łososia. Oznacza to "w pergaminie", a metoda ta polega na gotowaniu łososia i różnych składników zawiniętych w papier pergaminowy, dzięki czemu smaki mieszają się i przenikają podczas procesu gotowania. Rezultatem jest wykwintny posiłek, który jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie wygląda bardzo wyrafinowanie.

Łosoś z ziemniakami z jednej blachy

Szybka i prosta kolacja lub obiad

Podobne przepisy

Filety z łososia

Ten przepis pokazuje, jak przygotować filety z łososia w smaczny sposób.
Dash
Dash
Podgląd przepisu Aromatyczny dorsz z piekarnika
Videorecepta

Aromatyczny dorsz z piekarnika

Ten przepis na dorsza z piekarnika jest bardzo prosty i powinien zająć około 20-30 minut. Danie to jest delikatne i aromatyczne, idealne na lekką i zdrową kolację.

Łosoś pieczony z piekarnika

Dobrze rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek i mocno pieczemy filety z łososia z obu stron wraz z pokrojonym na plasterki koperkiem włoskim. Pozostawiamy niektóre liście na ozdobę. Podczas smażenia drugiej strony łososia, wyciskamy na filety pół pomarańczy i pół cytryny. Solimy i dodajemy gałązkę rozmarynu. Możemy także dodać łyżkę masła dla smaku, ale jest to kwestia indywidualna.

Pieczony łosoś

Idealna propozycja na lekki i zdrowy posiłek.

Łosoś w sosie pomarańczowym

Łosoś w sosie pomarańczowym to przyjemne połączenie słodko-kwaśnego sosu, który doskonale komplementuje smak łososia. Proste do przygotowania, ale efekt jest piękny i smaczny.

Dorsz ze szparagami

Prosty przepis, rodzaj ryby można wybrać według własnych upodobań

Pyszny pieczony łosoś w papilotach w pergaminie

Klasyczne francuskie danie Salmon en Papillote to wspaniały sposób przyrządzania łososia. Oznacza to "w pergaminie", a metoda ta polega na gotowaniu łososia i różnych składników zawiniętych w papier pergaminowy, dzięki czemu smaki mieszają się i przenikają podczas procesu gotowania. Rezultatem jest wykwintny posiłek, który jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie wygląda bardzo wyrafinowanie.

Łosoś z ziemniakami z jednej blachy

Szybka i prosta kolacja lub obiad

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

346 przepisy

Dania mięsne

990 przepisy

Kolacja

1784 przepisy

Mascarpone

120 przepisy

Śniadanie

392 przepisy

Obiad

1903 przepisy

Deser

1339 przepisy

Zupy i buliony

310 przepisy

Ciastka

325 przepisy

Ciasta i desery

1210 przepisy