REKLAMA

Kartacze

Pyszny podłużne kluski ziemniaczane ze złotą cebulką . Inaczej nazywane Cepeliny . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2024/03/kartacze.html

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Surowce

  • 112 kg ziemniaków Dodano do
  • 200 około mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 Łyżka soli Dodano do

FARSZ

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego Dodano do
  • sól pieprz majeranek Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Mięso mielone przekładamy do miski , doprawiam do smaku przyprawami i pozostawiamy do przegryzienia.

2. Krok

600 g ziemniaków obieramy i gotujemy do miękkości a 900 g obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków . Przekładamy na drobne sitko a pod spód podkładamy miska tak by ociekały (w trakcie ociekania wytworzy się skrobia) .

3. Krok

Miękkie ziemniaki odcedzamy , przeciskamy przez praskę do ziemniaków , dokładamy mąkę ziemniaczaną oraz skrobię która się wytworzyła podczas ociekania ziemniaków(wodę odlewamy a skrobię zbieramy łyżka) , posypujemy solą i wyrabiamy ja jednolite i gładkie ciasto .

4. Krok

Ciasta formujemy około 100 g kluski a z mięsa mielonego kulki około 50 g . Ciasto rozkładamy na dłoni na środek nakładamy porcje mięsa i dokładnie sklejamy tak by nie było widać mięsa .

5. Krok

Kartacze gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 15 minut na małym ogniu . (ilość wrzucanych kartaczy do wody musi być tak by swowolnie pływały po wypłynięciu około 5 sztuk) .

6. Krok

Po ugotowaniu kartacze odkładamy na płaski talerz następnie podajemy z ulubioną omasta

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy