REKLAMA

Źródło: pixabay

Keks świąteczny wilgotny

Świąteczna tarta z kandyzowanymi owocami.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 1 kg mąka samozbrylająca Dodano do
  • 10 g sól Dodano do
  • 100 g cukier Dodano do
  • 80 g Drożdże Dodano do
  • 600 g masło Dodano do
  • 2 szt jajko Dodano do
  • 375 ml mleko Dodano do
  • 100 g Lemoniada Dodano do
  • 100 g kandyzowana skórka pomarańczowa Dodano do
  • 300 g rodzynki Dodano do
  • 125 ml Rum Dodano do
  • 100 g cukier puder Dodano do
  • 200 g mąka migdałowa Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

Najpierw należy przygotować zakwas. W letnim mleku rozetrzyj drożdże i dodaj odrobinę cukru. Pozostawić do wyrośnięcia.

2. Krok

Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, jajka i 500 g roztopionego masła. Wlać zakwas i wyrobić ciasto.

3. Krok

Ciasto lekko posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Posiekać migdały, kandyzowane owoce, rodzynki i polać rumem.

4. Krok

Wyrobić ciasto i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Uformuj ciasto w arkusz i piecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni, aż zbrązowieje.

5. Krok

Upieczoną tartę posmarować roztopionym masłem i oprószyć cukrem pudrem. Zawinąć w folię i odstawić na 2 tygodnie.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1011 przepisy

Ciastka

329 przepisy

Ciasta

357 przepisy

Śniadanie

401 przepisy

Obiad

1943 przepisy

Kolacja

1815 przepisy

Deser

1372 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1236 przepisy