REKLAMA
   
Źródło: Pexels
Kotlety z kalafiora
Idealna propozycja na obiad, jeżeli starasz się jeść mniej mięsa.
      REKLAMA
   
Składniki
porcje  
8
 - 1 duży kalafior
 - 2 jajka
 - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 - 2 ząbki czosnku
 - sól i pieprz do smaku
 - Olej do smażenia
 
Najnowsze ulotki
      REKLAMA
   
Procedura
 30 min.
1. Krok 
  Umyj i odłam kalafior na małe różyczki. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż zmiękną.
2. Krok 
  Odcedź i odstaw do wystygnięcia.
3. Krok 
  W misce roztrzep jajka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz.
4. Krok 
  W drugiej misce wymieszaj mąkę z wodą do uzyskania konsystencji gładkiej masy.
5. Krok 
  W kolejnym kroku zblenduj ugotowany kalafior na gładką masę.
6. Krok 
  Do kalafiora dodaj jajka z przyprawami i dokładnie wymieszaj.
7. Krok 
  Formuj kotlety z kalafiora i panieruj je w mące.
8. Krok 
  Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.
9. Krok 
  Podawaj z ulubionym sosem i puree ziemniaczanym.