REKLAMA

Źródło: Pexels

Kotlety z kalafiora

Idealna propozycja na obiad, jeżeli starasz się jeść mniej mięsa.

REKLAMA
Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje

Przepis można znaleźć w tym artykule

Co dziś ugotujesz? 10 wspaniałych przepisów na obiady i kolacje

Składniki

porcje
8
  • 1 duży kalafior Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Umyj i odłam kalafior na małe różyczki. Gotuj je w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż zmiękną.

2. Krok

Odcedź i odstaw do wystygnięcia.

3. Krok

W misce roztrzep jajka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, sól i pieprz.

4. Krok

W drugiej misce wymieszaj mąkę z wodą do uzyskania konsystencji gładkiej masy.

5. Krok

W kolejnym kroku zblenduj ugotowany kalafior na gładką masę.

6. Krok

Do kalafiora dodaj jajka z przyprawami i dokładnie wymieszaj.

7. Krok

Formuj kotlety z kalafiora i panieruj je w mące.

8. Krok

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

9. Krok

Podawaj z ulubionym sosem i puree ziemniaczanym.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

332 przepisy

Dania mięsne

1025 przepisy

Śniadanie

409 przepisy

Obiad

1978 przepisy

Kolacja

1841 przepisy

Deser

1394 przepisy

Zupy i buliony

325 przepisy

Ciasta

359 przepisy

Ciasta i desery

1256 przepisy