REKLAMA

Źródło: Youtube

Krem czekoladowy do tortu

Ilość porcji wystarczy na jedną warstwę kremu do ciasta/tortu o średnicy około 20-22 cm. Jeśli potrzebujesz więcej kremu, należy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 200 g czekolady gorzkiej Dodano do
  • ml śmietanki kremówki 36 Dodano do
  • 50 g másla Dodano do
  • 1 Łyżka cukru pudru Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miski.

2. Krok

2. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, aż zacznie się gotować.

3. Krok

3. Zdejmij rondel z ognia i wlej gorącą śmietankę na czekoladę. Odstaw na około 2-3 minuty.

4. Krok

4. Dodaj do miski masło i cukier puder, a następnie wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

5. Krok

5. Odstaw krem do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.

6. Krok

6. Gdy krem już lekko przestygnie, nałóż go na biszkoptowy spód tortu i wygładź łyżką lub spatulą.

7. Krok

7. Włóż tort do lodówki na minimum 2 godziny, aby krem zastygł i był gotowy do podania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy