REKLAMA

Źródło: Youtube

Krem czekoladowy do tortu

Ilość porcji wystarczy na jedną warstwę kremu do ciasta/tortu o średnicy około 20-22 cm. Jeśli potrzebujesz więcej kremu, należy proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 200 g czekolady gorzkiej Dodano do
  • ml śmietanki kremówki 36 Dodano do
  • 50 g másla Dodano do
  • 1 Łyżka cukru pudru Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i przełóż do miski.

2. Krok

2. W rondelku podgrzej śmietankę kremówkę, aż zacznie się gotować.

3. Krok

3. Zdejmij rondel z ognia i wlej gorącą śmietankę na czekoladę. Odstaw na około 2-3 minuty.

4. Krok

4. Dodaj do miski masło i cukier puder, a następnie wymieszaj składniki aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

5. Krok

5. Odstaw krem do ostygnięcia w temperaturze pokojowej przez około 30 minut.

6. Krok

6. Gdy krem już lekko przestygnie, nałóż go na biszkoptowy spód tortu i wygładź łyżką lub spatulą.

7. Krok

7. Włóż tort do lodówki na minimum 2 godziny, aby krem zastygł i był gotowy do podania.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy