REKLAMA

Źródło: Pexels

Kruche ciasto

Chrupiąca baza do przepysznych deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g mąki Dodano do
  • 125 g zimnego masła Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżka cukru waniliowego opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone zimne masło i zagnieć składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż powstanie kruszonka.

2. Krok

Dodaj jajko i cukier waniliowy (jeśli używasz). Szybko zagnieć ciasto, nie należy go zbytnio wałkować, tylko szybko zlepić.

3. Krok

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

4. Krok

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i piec przez około 15 min w 180 stopniach C.

Uwagi (1)

Maria_Rojewska 3.04.2023

Złe widać przepis

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy