REKLAMA

Źródło: Pexels

Kruche ciasto

Chrupiąca baza do przepysznych deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g mąki Dodano do
  • 125 g zimnego masła Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżka cukru waniliowego opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone zimne masło i zagnieć składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż powstanie kruszonka.

2. Krok

Dodaj jajko i cukier waniliowy (jeśli używasz). Szybko zagnieć ciasto, nie należy go zbytnio wałkować, tylko szybko zlepić.

3. Krok

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

4. Krok

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i piec przez około 15 min w 180 stopniach C.

Uwagi (1)

Maria_Rojewska 3.04.2023

Złe widać przepis

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy