REKLAMA
Źródło: Pexels
Kruche ciasto
Chrupiąca baza do przepysznych deserów.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 Łyżka cukru waniliowego opcjonalnie
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone zimne masło i zagnieć składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż powstanie kruszonka.
2. Krok
Dodaj jajko i cukier waniliowy (jeśli używasz). Szybko zagnieć ciasto, nie należy go zbytnio wałkować, tylko szybko zlepić.
3. Krok
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
4. Krok
Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i piec przez około 15 min w 180 stopniach C.
Złe widać przepis