REKLAMA

Źródło: Pexels

Kruche ciasto

Chrupiąca baza do przepysznych deserów.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g mąki Dodano do
  • 125 g zimnego masła Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do
  • 1 Łyżka cukru waniliowego opcjonalnie Dodano do
REKLAMA

Procedura

80 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Dodaj pokrojone zimne masło i zagnieć składniki ręcznie lub za pomocą robota kuchennego, aż powstanie kruszonka.

2. Krok

Dodaj jajko i cukier waniliowy (jeśli używasz). Szybko zagnieć ciasto, nie należy go zbytnio wałkować, tylko szybko zlepić.

3. Krok

Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

4. Krok

Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i piec przez około 15 min w 180 stopniach C.

Uwagi (1)

Maria_Rojewska 3.04.2023

Złe widać przepis

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy