REKLAMA

Źródło: Canva

Kutia

Kutia to tradycyjne danie kuchni białoruskiej i ukraińskiej, które jest podawane na świątecznych stołach.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło pszenicy Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 12 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • 14 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodano do
  • 14 łyżeczki kardamónu Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

W garnku zagotuj 3 szklanki wody i dodaj pszenicę. Gotuj przez około 20 minut, aż będzie miękka.

2. Krok

Dodaj ryż i mak do garnka i gotuj przez kolejne 10 minut.

3. Krok

W rondelku rozpuść masło i dodaj orzechy, miód, rodzynki, żurawinę i morele. Podgrzej na średnim ogniu przez około 5 minut.

4. Krok

Dodaj mieszankę orzechową do garnka z pszenicą i ryżem, a także cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon. Wymieszaj dokładnie.

5. Krok

Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy