REKLAMA

Źródło: Canva

Kutia

Kutia to tradycyjne danie kuchni białoruskiej i ukraińskiej, które jest podawane na świątecznych stołach.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło pszenicy Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 12 łyżeczki cynamonu Dodano do
  • 14 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodano do
  • 14 łyżeczki kardamónu Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

W garnku zagotuj 3 szklanki wody i dodaj pszenicę. Gotuj przez około 20 minut, aż będzie miękka.

2. Krok

Dodaj ryż i mak do garnka i gotuj przez kolejne 10 minut.

3. Krok

W rondelku rozpuść masło i dodaj orzechy, miód, rodzynki, żurawinę i morele. Podgrzej na średnim ogniu przez około 5 minut.

4. Krok

Dodaj mieszankę orzechową do garnka z pszenicą i ryżem, a także cynamon, gałkę muszkatołową i kardamon. Wymieszaj dokładnie.

5. Krok

Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciastka

330 przepisy

Dania mięsne

1021 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Obiad

1963 przepisy

Kolacja

1832 przepisy

Deser

1382 przepisy

Zupy i buliony

320 przepisy

Ciasta i desery

1246 przepisy