REKLAMA

Źródło: Canva

Łazanki

Łazanki z kapustą i kiełbasą to tradycyjne danie kuchni polskiej. Oto przepis na jego przygotowanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g makaronu łazanki Dodano do
  • 1 kg kapusty białej Dodano do
  • 500 g kiełbasy Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • sól i pieprz dla smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Kapustę umyj, pokrój w kawałki i zeszklij na patelni z cebulą i czosnkiem. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni. W garnku roztop masło i dodaj mąkę, mieszając do powstania jednolitej konsystencji. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos zgęstnieje.

2. Krok

Dodaj kapustę, kiełbasę i przyprawy dla smaku. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem i podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Bez pieczenia

177 przepisy

Deser

1498 przepisy

Dania mięsne

1088 przepisy

Śniadanie

451 przepisy

Obiad

2108 przepisy

Kolacja

1962 przepisy

Zupy i buliony

337 przepisy

Ciastka

344 przepisy

Ciasta

376 przepisy

Ciasta i desery

1348 przepisy