REKLAMA

Źródło: Canva

Łazanki

Łazanki z kapustą i kiełbasą to tradycyjne danie kuchni polskiej. Oto przepis na jego przygotowanie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g makaronu łazanki Dodano do
  • 1 kg kapusty białej Dodano do
  • 500 g kiełbasy Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • 2 łyżki masło Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • sól i pieprz dla smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Kapustę umyj, pokrój w kawałki i zeszklij na patelni z cebulą i czosnkiem. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na patelni. W garnku roztop masło i dodaj mąkę, mieszając do powstania jednolitej konsystencji. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos zgęstnieje.

2. Krok

Dodaj kapustę, kiełbasę i przyprawy dla smaku. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem i podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy