REKLAMA

Źródło: Canva

Leczo jak od babci

Spróbuj fantastycznej domowej soczewicy, jak od babci.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 kg mięsa wołowego wieprzowego lub drobiowego Dodano do
  • 2 cebule Dodano do
  • 2 papryki czerwona i zielona Dodano do
  • 1 cukinia Dodano do
  • 1 czerwona papryka Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprzu Dodano do
  • 1 szkło wody Dodano do
  • 1 liść laurowy Dodano do
  • 1 łyżeczka angielskiego ziela Dodano do
  • 1 Łyżka przecieru z pomidorów Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Aby przygotować leczo, należy umyć mięso, osuszyć i pokroić w kostkę, następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju w garnku. Dodaj cebulę, paprykę pokrojoną w kostkę oraz cukinię pokrojoną w talarki.

2. Krok

Wlej 1 szklankę wody, dodaj liść laurowy, angielskie ziele, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut.

3. Krok

Na koniec dodaj przecier z pomidorów i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Podobne przepisy

Wielkanocny galaretka z kurczaka

Apetyczna galaretka z kurczaka

Gołąbki z ryżem

Przepis na faszerowaną kapustę

Szponder wołowy

Pyszna polędwica wołowa na śmietanie z domowymi pierogami.

Przepis na staropolskie kaczki

Staropolskie kaczki to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Wyjątkowy smak kaczki, podkreślony delikatnymi przyprawami i cebulą, tworzy niepowtarzalne połączenie, idealne na rodzinne spotkania z kulinarnym akcentem.

Pierś z indyka w sosie

Miałem ochotę na coś dobrego z makaronem. Więc zrobiłem ten przepis. A skoro mi smakowało, dodaję go tutaj. Może ktoś inny też sobie posmakuje.

Sos koperkowy z jajkiem

Ten przepis na sos koperkowy z jajkiem jest jednym z moich ulubionych. Tradycja sosu koperkowego sięga głębi kuchni czeskiej i została przygotowana przez mojego ojca, który był kucharzem. Myślę, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość i dobrej jakości koperek.

Bigos z młodej kapusty

Podobne przepisy

Wielkanocny galaretka z kurczaka

Apetyczna galaretka z kurczaka

Gołąbki z ryżem

Przepis na faszerowaną kapustę

Szponder wołowy

Pyszna polędwica wołowa na śmietanie z domowymi pierogami.

Przepis na staropolskie kaczki

Staropolskie kaczki to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Wyjątkowy smak kaczki, podkreślony delikatnymi przyprawami i cebulą, tworzy niepowtarzalne połączenie, idealne na rodzinne spotkania z kulinarnym akcentem.

Pierś z indyka w sosie

Miałem ochotę na coś dobrego z makaronem. Więc zrobiłem ten przepis. A skoro mi smakowało, dodaję go tutaj. Może ktoś inny też sobie posmakuje.

Sos koperkowy z jajkiem

Ten przepis na sos koperkowy z jajkiem jest jednym z moich ulubionych. Tradycja sosu koperkowego sięga głębi kuchni czeskiej i została przygotowana przez mojego ojca, który był kucharzem. Myślę, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość i dobrej jakości koperek.

Bigos z młodej kapusty

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

959 przepisy

Obiad

1837 przepisy

Kolacja

1724 przepisy

Deser

1274 przepisy

Ciasta

334 przepisy

Słowacki

93 przepisy

Mascarpone

113 przepisy

Szybkie posiłki

1640 przepisy

Pieczenie

1603 przepisy