Źródło: Pixabay: gate74
Lencsefasírt
A lencsefasírt egy nagyszerű és egészséges alternatíva a hagyományos húsfasírt számára. Ideális választás a vegetáriánusok és a húsmentes étrendet követők számára. Finom és ízletes étel, ami nagyon egyszerű elkészíteni. Tökéletes köretként a húsmentes napokon, vagy akár főételként is fogyasztható.
Składniki
- 200 g Zielona soczewica
- 1 db Mała cebula
- 2 gerezd czosnek
- 1 db jajko
- 50 g bułka tarta
- 1 łyżeczka Papryki
- 1 łyżeczka Majeranek
- 1⁄2 łyżeczka sól
- 1⁄2 łyżeczka Mielony pieprz
- 2 łyżka stołowa olej
Najnowsze ulotki
Procedura
Przemyć zieloną soczewicę i odłożyć na bok.
Pokrój cebulę i czosnek na drobno.
Wrzuć soczewicę do garnka i zalać tyle wody, aby była całkowicie przykryta. Gotować przez 20-30 minut, lub do czasu aż soczewica zmięknie.
Gdy soczewica jest prawie gotowa, dodaj cebulę i czosnek, a następnie gotuj przez kolejne kilka minut.
Przecedź soczewicę, ale nie wylewaj bulionu, tylko odłóż go na bok.
Odsączoną soczewicę umieśćmy w misce i dodajmy do niej jajko, bułkę tartą, paprykę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszajmy.
Uformuj z masy klopsiki, a następnie smaż je na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.
Podajemy falafel z soczewicy ze świeżą sałatą, warzywami lub naszym ulubionym dodatkiem.