REKLAMA

Źródło: Pixabay: gate74

Lencsefasírt

A lencsefasírt egy nagyszerű és egészséges alternatíva a hagyományos húsfasírt számára. Ideális választás a vegetáriánusok és a húsmentes étrendet követők számára. Finom és ízletes étel, ami nagyon egyszerű elkészíteni. Tökéletes köretként a húsmentes napokon, vagy akár főételként is fogyasztható.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g Zielona soczewica Dodano do
  • 1 db Mała cebula Dodano do
  • 2 gerezd czosnek Dodano do
  • 1 db jajko Dodano do
  • 50 g bułka tarta Dodano do
  • 1 łyżeczka Papryki Dodano do
  • 1 łyżeczka Majeranek Dodano do
  • 12 łyżeczka sól Dodano do
  • 12 łyżeczka Mielony pieprz Dodano do
  • 2 łyżka stołowa olej Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Przemyć zieloną soczewicę i odłożyć na bok.

2. Krok

Pokrój cebulę i czosnek na drobno.

3. Krok

Wrzuć soczewicę do garnka i zalać tyle wody, aby była całkowicie przykryta. Gotować przez 20-30 minut, lub do czasu aż soczewica zmięknie.

4. Krok

Gdy soczewica jest prawie gotowa, dodaj cebulę i czosnek, a następnie gotuj przez kolejne kilka minut.

5. Krok

Przecedź soczewicę, ale nie wylewaj bulionu, tylko odłóż go na bok.

6. Krok

Odsączoną soczewicę umieśćmy w misce i dodajmy do niej jajko, bułkę tartą, paprykę, majeranek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszajmy.

7. Krok

Uformuj z masy klopsiki, a następnie smaż je na gorącym oleju na złoty kolor z obu stron.

8. Krok

Podajemy falafel z soczewicy ze świeżą sałatą, warzywami lub naszym ulubionym dodatkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1110 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Kolacja

2013 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Bez pieczenia

184 przepisy

Słowacki

110 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Deser

1521 przepisy

Ciastka

349 przepisy