REKLAMA

Źródło: joannawnuk from Getty Images

Makaron z makiem na Wigilię

Makaron z makiem to klasyka polskiego stołu wigilijnego.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g makaronu Dodano do
  • 200 g maku Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 3 łyżki miodu Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodano do
  • skórka otarta z cytryny Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • Cukier puder do posypania (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przełóż mak do miski i zalej go ciepłą wodą. Odstaw na około 2 godziny, aby namokł i zmiękł. Po tym czasie odcedź mak, a następnie zmiel go w maszynce do mięsa - tak, jak robiła to moja Babcia. Możesz użyć też blendera, ale efekt nie będzie ten sam.

2. Krok

W garnku rozpuść masło, dodaj zmielony mak, cukier, miód, cynamon i skórkę z cytryny. Całość zalej niewielką ilością wody (ok 3/4 szklanki) i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Masa powinna być kleista, ale nie zbyt sucha.

3. Krok

W tym czasie ugotuj makaron - pamiętaj, że powinien być al dente! Mocno posol wodę - to podkreśli smak makaronu.

4. Krok

Gdy makaron jest już ugotowany, odcedź go i przełóż do garnka z makaem. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak aby makaron pokrył się równomiernie masą makową.

5. Krok

Makaron z makiem podawaj posypany cukrem pudrem. Możesz dodać także posiekane orzechy czy bakalie - tak jak to robiła moja Babcia. Smacznego!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Makaron

238 przepisy