REKLAMA

Mazurek wielkanocny

Mazurek to pyszne słodkie ciasto pieczone w okresie Wielkanocy.

REKLAMA
Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Składniki

porcje
9

Surowce

  • 200 gramy mąki Dodano do
  • 100 gramy masło Dodano do
  • 50 gramy cukru pudru Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 90 gramy dżemu z wiśni Dodano do
  • 1 kajmak z puszki Dodano do

Do przygotowania kajmaku

  • orzechy laskowe Dodano do
  • suszone owoce Dodano do
  • rodzynki Dodano do
  • kandyzowana skórka pomarańczowa Dodano do
  • płatki migdałowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.

Do dużej miski przesiać mąkę na kruche ciasto i dodać przesiany cukier puder. Następnie dodaj 100 g masła, pokrojonego w drobną kostkę. Dodajemy 1 jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Po 60 minutach rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm i wycinać w pożądanym kształcie. Pozostałe kawałki ciasta wykorzystaj do wykonania ozdobnych krawędzi. Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby nie puszyło się podczas pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z grzaniem góra-dół na około 15-18 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie rozsmarować na wierzchu 3-4 łyżeczki dżemu. Orzechy laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa i wiórki migdałowe są zazwyczaj używane do dekoracji marcepanu, z którego formowane są kwiaty.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Fermentacja

75 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2016 przepisy