REKLAMA

Mazurek wielkanocny

Mazurek to pyszne słodkie ciasto pieczone w okresie Wielkanocy.

REKLAMA
Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Składniki

porcje
9

Surowce

  • 200 gramy mąki Dodano do
  • 100 gramy masło Dodano do
  • 50 gramy cukru pudru Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 90 gramy dżemu z wiśni Dodano do
  • 1 kajmak z puszki Dodano do

Do przygotowania kajmaku

  • orzechy laskowe Dodano do
  • suszone owoce Dodano do
  • rodzynki Dodano do
  • kandyzowana skórka pomarańczowa Dodano do
  • płatki migdałowe Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.

Do dużej miski przesiać mąkę na kruche ciasto i dodać przesiany cukier puder. Następnie dodaj 100 g masła, pokrojonego w drobną kostkę. Dodajemy 1 jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 60 minut. Po 60 minutach rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm i wycinać w pożądanym kształcie. Pozostałe kawałki ciasta wykorzystaj do wykonania ozdobnych krawędzi. Ciasto przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby nie puszyło się podczas pieczenia. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z grzaniem góra-dół na około 15-18 minut. Odstawić do ostygnięcia, a następnie rozsmarować na wierzchu 3-4 łyżeczki dżemu. Orzechy laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa i wiórki migdałowe są zazwyczaj używane do dekoracji marcepanu, z którego formowane są kwiaty.

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1015 przepisy

Ciastka

330 przepisy

Ciasta

358 przepisy

Śniadanie

405 przepisy

Obiad

1953 przepisy

Kolacja

1826 przepisy

Deser

1378 przepisy

Zupy i buliony

316 przepisy

Ciasta i desery

1242 przepisy